ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu korkutucu bir durum geçirdi.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi. Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. JWST’yi bugün gündeme getiren ise mayıs ayında yaşandığı aktarılan korkutucu bir durum oldu. NASA araştırmacılarına göre önemli teleskoba beklenenden daha büyük bir mikro meteor çarptı ve görülür bir hasar bıraktı. Bu 18 farklı ayna segmentinden birisinde oluşan hasara rağmen JWST’nin sorunsuz olarak görevde kalmaya devam ettiği ve ileride de bir sorun yaşanmasının beklenmediği aktarıldı. Araştırmacılara göre bu durumdan dolayı sadece bazı düzeltmeler gerekecek ve bu durum çok büyük bir sorun olmayacak.
NASA’nın öncülüğünde 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortak yürüttüğü bir proje olarak 30 yıllık emeğin sonucu olan JWST, sayıları 5 bini bulan ötegezegenler (Exoplanet) üzerinde potansiyel bir uzaylı yaşamı (Mikroorganizma gibi) tespit edebilir. James Webb Uzay Teleskobu’nun bunun için bakacağı ilk şey ise açıklandığı kadarıyla metan gazı olacak. Çünkü metan gazı ile potansiyel canlı yaşamı arasında eski canlı fosilleri vb. üzerinden önemli bir bağ bulunuyor.
JWST, NASA’nın açıklamasına göre beklenenden daha fazla süre görevde kalacak. Bunun arkasında Ariane 5 ile yapılan çok hassas kalkış yer alıyor. Bu hassas kalkış sayesinde teleskobun birçok konumlandırma ateşlemesine ya da manevrasına gerek kalmadığı söyleniyor. Bunun sayesinde James Webb Uzay Teleskobu bünyesinde ilk hesaplardan daha fazla yakıt barındırıyor. Böylelikle de JWST’nin çalışma ömrü bilim insanlarına göre 10 yılı geçmiş durumda.
Bu arada JWST’den gelen ilk tamamen renkli görsel 12 Temmuz tarihinde karşımıza çıkarılacak. Bu ilk görsel de çok büyük bir merak oluşturuyor.