James Webb Uzay Teleskobu yeni bir Uranüs fotoğrafı çekti
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile önemli keşifler yapılıyor.
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. 2023 içerisinde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren ve buna 2024 yılında da devam edecek olan JWST, bu sefer yeni bir “Uranüs” fotoğrafı ile (NIRCam adı verilen kameradan geliyor) gündemde yer alıyor. Uranüs’ün etrafını saran halkaları bir kez daha karşımıza çıkaran bu yukarıdaki etkileyici fotoğraf, galeride görebileceğiniz bir önceki fotoğraf sonrasında Uranüs’ün halkalarını detaylandıran en net örneklerden birisi olarak nitelendiriliyor. Wiki’de yer aldığı kadarıyla Uranüs, Güneş Sisteminin Güneş’ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegeni konumunda yer alıyor. Çap açısından Jüpiter ve Satürn’den sonra üçüncü, kütle açısındansa bu iki gezegen ve Neptün’ün ardından dördüncü sırada yer alan Uranüs, adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranos’tan alıyor. İlk olarak 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen ve Buz devi sınıfına giren gezegenin, bilinen 13 halkası var ve bunlardan 11 tanesi Webb’in çektiği fotoğrafta açık olarak görülebiliyor. Bu arada son fotoğraf özelinde hemen aşağıdaki video da paylaşılıyor:
James Webb Uzay Teleskobu bizin gündemimize bundan önce önemli bir ötegezegen keşfi ile gelmişti. Bu konuda resmi NASA Webb Telescope Twitter hesabından şu açıklama geçilmişti: “Yepyeni bir dünya! 41 ışık yılı uzaklıktaki küçük, kayalık gezegen LHS 475 b. Dünya’nın çapının yüzde 99’u kadar olan bu gezegen neredeyse bizim dünyamızla aynı büyüklükte. Araştırmacılar bir ötegezegeni doğrulamak için Webb’i ilk kez kullandı.”
Araştırmacılar bulunan ötegezegenin yüzeyi için yaklaşık 300 derece sıcaklık ölçüldüğünü belirtmiş ve araştırmaların süreceğini aktarmıştı. JWST, geçtiğimiz yılın sonunda bir ötegezegen atmosferinde karbondioksit algılanmasıyla da dikkat çekmişti.
Sadece görsel görüntüleme değil bilimsel analiz özelliklerine de sahip olan JWST, 700 ışık yılı uzakta olan ve 900 derecelik sıcaklığı ile atmosferi sürekli olarak genişliyor açıklaması yapılan WASP-39b merkezli karbondioksit keşfiyle, Dünya dışı yaşam konusundaki arayışları için de önemli bir gösterim yapmıştı.
Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, tam olarak Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenler için kullanılıyor. 21 Mart 2022 itibarıyla sayıları 5 bine ulaşan ötegezegenler hakkında konuşan NASA Ötegezegen Bilim Enstitüsünde araştırmacı Jessie Christiansen, yaptığı açıklamada “Bu, sadece bir sayı değil. Her biri yeni bir dünya, yepyeni bir gezegen. Her biri için heyecanlanıyorum çünkü onlar hakkında hiçbir şey bilmiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.