Japonya’da gerçekten çok ilginç icatlara imza atılıyor. Bunların en yenisi ise karşımıza bir tuz tadını artıran yemek çubuğu çıkarttı.
Geçtiğimiz aylarda size bir haber paylaşmıştık ve bu haberde karşınızda Japonya’da üretilen ve yalanarak tat alınabilen bir ekran çıkarmıştık. Bunun arkasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan Meji Üniversitesi’nde görevli Profesör Homei Miyashita yer alıyordu. Bu ekran prototipi ile Miyashita, her türlü yemeğin 10 farklı tada indirgenebileceğini söylemişti. Özel spreyler ile 10 farklı tadı birleştirerek farklı yemek tariflerinin lezzetini taklit etmeye çalışan ekran, kişileri ekranı yalayarak o an gördükleri yemeğin tadına bakma fırsatı sunuyordu. Homei Miyashita bu sefer ise ses getiren bir yemek çubuğu (chopsticks) icadı ile karşımızda.
Şimdilik prototip aşamasında olan ve üzerinde çalışmalar devam eden bu yeni ürün, yetişkinlerin tuz tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bileğe takılan bir elektronik bölüm ve özel uçlar temelinde çalışan yemek çubuğu, açıklamaya göre sodyum iyonlarını yiyeceklerden kişinin ağzına iletmek için elektrik stimülasyonunu kullanıyor.
Temel olarak yemeklerin içerisindeki tuz miktarını artırmadan “tuz tadını” artırmayı başaran Homei Miyashita, bir kez daha kendisini öne çıkarmayı başarmış durumda. Bu ürün için Kirin firması ile beraber çalıştığı aktarılan mucit, bu ürünü tahmin edebileceğiniz üzere özellikle Japonya için geliştiriyor. Söylendiği kadarıyla Japonya’da yaşayan büyük bir kesim Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği oranın çok daha üzerinde tuz tüketiyor.
Homei Miyashita ve Kirin, hazırladıkları bu insan sağlığına fayda sağlayacak ürünü 2023 yılında seri üretime alarak satışa sunmayı hedefliyor.