reklamı kapat

POPÜLER

Japonya güneş enerjisi

Japonya, uzaydan güneş enerjisi aktarımı için deneme tarihi verdi

Japonya, 2025 yılına kadar uzaydan Dünya’ya güneş enerjisi aktarmak istiyor. Bu konuda uzun zamandır çalışmalar yapılıyor.

Japonya, birçok ülke gibi uzay konusunda dikkat çeken çalışmalar içerisinde bulunuyor. Örneğin ülke çok uzun yıllardır uzaydan Dünya’ya güneş enerjisi aktarmak istiyor, bu konudaki büyük deneme içinse yapılan açıklamaya göre 2025 yılı hedefleniyor. Japonya Uzay Araştırma Ajansı JAXA tarafından yapılan açıklamaya göre, 2009’dan bu yana uzay merkezli güneş enerjisi sistemleri üzerinde çalışan Kyoto Üniversitesi profesörlerinden Naoki Shinohara liderliğindeki bir proje kapsamında yörüngeye bir dizi küçük uydu yerleştirilecek. Bu uydular eğer süreç istendiği gibi giderse bünyelerindeki paneller ile uzayda topladıkları güneş enerjisini yerdeki alıcı istasyonlara gönderecek. Peki neden uzay? Sonuçta Dünya üzerinde de güneşten enerji yani elektrik üretebiliyoruz. Aktarıldığı kadarıyla yörüngedeki güneş panelleri potansiyel olarak sınırsız bir yenilenebilir enerji kaynağını konumunda. Uzayda, güneş panelleri saat ne olursa olsun enerji toplayabilir (Dünya üzerinde doğal olarak geceleyin üretim yok) ve üretilen enerjiyi gönderme yöntemi (Mikrodalga temelli) konusunda bir bulut engeline de sahip değiller. Dünya’daki güneş enerjisi santralleri bulutlu günlerde çok büyük üretim kaybı yaşıyor, uzayda bu durum bulunmuyor. Bu altyapının şu an için en büyük olumsuz yanı ise inanılmaz yüksek maliyeti oluyor. Bu bağlamda sistemin genel kullanımı için önümüzde daha çok uzun yıllar yer alıyor.

Japonya uzay konusunda bundan önce dikkat çeken bir ahşap uydu adımı ile gündeme gelmişti. Kaçıranlar için Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) ile Kyoto Üniversitesi araştırmacıları, üç tür ahşabı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışındaki zorlu uzay şartlarına maruz bıraktı ve 10 aylık bir süre sonunda malzemenin çevredeki kozmik ışınlardan ve fazlasından etkilenmediğini tespit etti. Aktarıldığı kadarıyla bu deney spesifik olarak Japonya’nın ISS’teki Kibo modülünde Mart 2022 itibarıyla başlamıştı. Sonuç olarak uzay şartlarına şaşırtıcı derecede dayanıklı olduğu görülen ahşap, önümüzdeki dönemde bir uydunun temeli olacak. Japon ahşap şirketi Sumitomo Forestry’nin de dahil olduğu ortak bir çalışmanın meyvesi olan “LignoStella” lakabına sahip ahşap uydu, herhangi bir sorun olmazsa 2024 yılı içerisinde uzayda görev yapmaya başlayacak. Peki neden ahşap? Detaylar için buradaki haberimizi ziyaret edebilirsiniz.

Japonya ve uzay planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu