Japonya, ortaya çıkan bilgilere göre önümüzdeki dönemde VIP’leri korumak için yapay zeka temelli kameralardan yardım alacak.
Nikkei’nin edindiği bilgiler üzerinden Japonya, eski Başbakan Shinzo Abe’nin suikastının yıldönümünde önemli bir plan ile gündeme geldi. Buna göre Japon polisi yüksek profilli tanınmış kişileri korumak için yapay zeka tabanlı teknolojiyle donatılmış güvenlik kameralarını test etmeye başlayacak. Ulusal Polis Teşkilatı, testleri Mart 2024’te sona erecek olan mevcut mali yıl içinde başlatmayı hedefliyor. Aktarıldığı kadarıyla süreçte kullanılacak yapay zeka donanımlı kameralar, bir kişinin hareketlerini analiz eden “davranış algılama” ve bir kişiyi tanımlayan “yüz tanıma” sistemlerine sahip olacak. Ulusal Polis Teşkilatı burada sadece teknolojinin davranışları tespit etme kabiliyetini dikkate alacak, sistemde kullanılacak kameralar temelde üç farklı algılamaya odaklanacak. Bunlar arasında bir kişinin hareketlerini analiz eden “davranış tespiti”, silahları tespit etmek için “obje tespiti” ve kısıtlı alanların korunması için “izinsiz giriş tespiti” yer alıyor. Yapay zeka tabanlı kamera sistemi, temel olarak şüpheli bireylerin hareketlerini gözlemleyerek tekrar tekrar etrafa bakma ya da çok telaşlı davranma gibi olağandışı hareketleri arayacak. Bu sayede geniş bir alana hızlı şekilde hakim olmayı hedefleyen güvenlik güçleri, sistemi sadece spesifik bölgelere yani VIP’lerin gittiği konumlara odaklanacak. Burada ülke çapında bir tarama yapılmayacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yapay zeka teknolojisi benzer sayılacak başka alanlarda da kullanılıyor. Örneğin 2024 Yaz Olimpiyatları Paris’te 2 – 18 Ağustos 2024 tarihleri arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilecek. Tam 100 yıl sonra olimpiyatlara yeniden ev sahipliği yapacak Paris için bu konuda önemli planlar masada yer alıyor. VOA tarafından aktarıldığı kadarıyla Fransız yetkililer 2024 Paris Olimpiyatları sırasında açık alanlardaki insanları / konukları izlemek için yapay zekâ destekli bir kalabalık kontrol sistemi kullanmayı planlıyor. Bunun için bir yasa taslağı hazırlayan yetkililer, bu sistem ile potansiyel sorunların daha kolay tespit edilmesini sağlamayı amaçlıyor ve süreçte yüz tanıma teknolojisinden yardım almayacaklarını belirtiyor. Tasarıda, “Hiçbir biyometrik veri ya da yüz tanıma teknolojisi kullanılmayacak ve başka bir kişi bazlı veri sistemiyle herhangi bir bağlantı ya da otomatik işaretleme yapılmayacak” deniyor. Gizlilik konusunda tepki çekeceklerini bildiklerinden kişi bazlı değil geniş bir tarama planlayan yetkililer, karşılaşmaları izlemek için Paris’e çok sayıda kişinin gelmesini bekliyor ve burada yapay zekâ kullanarak üstlerindeki yükü azaltmayı hedefliyor.