Japonya’da geliştirilen ve çok uzun zamandır gündemde olan ahşap uydu, ISS’teki testler ile beraber uzay macerasına oldukça yaklaştı.
İlk bakışta çok garip ya da saçma görünüyor ancak testler olumlu sonuçlar ortaya koyuyor. Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) ile Kyoto Üniversitesi araştırmacıları, üç tür ahşabı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışındaki zorlu uzay şartlarına maruz bıraktı ve 10 aylık bir süre sonunda malzemenin çevredeki kozmik ışınlardan ve fazlasından etkilenmediğini tespit etti. Aktarıldığı kadarıyla bu deney spesifik olarak Japonya’nın ISS’teki Kibo modülünde Mart 2022 itibarıyla başlamıştı. Sonuç olarak uzay şartlarına şaşırtıcı derecede dayanıklı olduğu görülen ahşap, önümüzdeki dönemde bir uydunun temeli olacak. Japon ahşap şirketi Sumitomo Forestry’nin de dahil olduğu ortak bir çalışmanın meyvesi olan “LignoStella” lakabına sahip ahşap uydu, herhangi bir sorun olmazsa 2024 yılı içerisinde uzayda görev yapmaya başlayacak. Tamamen ahşap olmayacak, sadece normalde alüminyumdan imal edilecek parçaları ahşap ile değiştirilecek bu uydu için testler sonrasında manolya ahşabı kullanmaya karar verildiği belirtiyor. Yapılan analizlere göre zorlu şartlara en iyi dayanan ahşap türü o olmuş.
Peki neden ahşap? Sonuçta alüminyum ulaşılmaz değil ya da devasa bir maliyet artışı getirmiyor. Araştırmacılara göre ahşap gövde Dünya’ya düşme / görev süresi bittiği zaman düşürülme durumunda tamamen yanarak yok olabiliyor. Aynı zamanda ahşap elektromanyetik dalgaları engellemiyor, böylece uydunun antenleri dışarıda değil ahşap gövdesinin içinde kalabiliyor. Bu da antenleri korumak ve taşıma sırasındaki yer tasarrufu açısından faydalar sağlıyor.