İnsanlara kaybettikleri uzuvlar konusunda uzun yıllardır bir takım çözümler sunuluyor. Vücuda takılan ve bir tür metal olan platin bu konuda en çok bilinenler arasında. Son dönemde gelişen 3D baskı çözümleri ise uçsuz bucaksız sınırlarını modern tıp alanına da taşıyarak insan hayatına önemli faydalar sağlamaya, umut ışığı olmaya devam ediyorlar. Çin’de kafatasının yarısını bir kazada kaybeden, buna karşın hayatta kalmayı başaran bir kişiye 3D baskıyla elde edilen titanyum kafatası takıldı.
46 yaşındaki Hu adlı Çinli, 2013’ün Ekim ayında bir inşaat şantiyesinde üçüncü kattan aşağı düşmüş; kafatasının yarısını kaybetmiş, buna karşın geçirdiği operasyonlarla hayatta kalmayı başarmıştı. Beyin hasarı sonucu konuşma ve yazma yeteneğini kaybeden Hu, ayrıca beyni gözlerden aldığı imajları birbirinden farklı algıladığı için çift görüyordu (diplopi). Tüm olumsuzluklara karşın mucize eseri yaşamını sürdüren Çinli, Xijing Hastanesi’nin finansörlüğünde 3,5 saat süren yeni bir ameliyat geçirdi. Bu ameliyat diğerlerinden farklıydı; hastaya, 14 x 9 cm ölçülerinde 3D baskılı titanyum kafatası takıldı. Bu, şimdiye kadar kafatasına 3D baskıyla yapılan ikinci implanttı.
Ameliyatta hastanın saç derisi ve beyni koruyan koruyucu zar dikkatlice birbirinden ayrıldı. Daha sonra cerrahlar hastanın kafasındaki ön temporal kasları ayırdı ve titanyum kafatası zorlu bir sürecin ardından hastaya takıldı. Örgü şeklindeki 3D kafatasının takıldığı Hu, yoğun bakım ünitesinde tutulurken 4-5 gün içinde taburcu edilmesi umuluyor. Kafatasındaki kavitenin yeniden geri gelmesi ile birlikte Çinli hastanın konuşup yazabilme yeteneğine de yeniden kavuşması bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde de omurilik kanseri bir hastaya 3D baskıyla oluşturulan omur implant edilmişti; 3D baskının tıp alanındaki kullanımının elde edilecek olumlu sonuçlarla yaygınlaşması ve dünya üzerindeki çok sayıda hastaya yeni çözümleri beraberinde getirmesi bekleniyor.