Araştırmacılar orta kulak enfeksiyonu tespitini kağıt ve hoparlör ile sağlayan ilginç ancak işlevsel bir mobil uygulama geliştirdiler.
Hastalıkların tespit edilmesi bazen zor olabiliyor. Özellikle söz konusu bebekler ya da çocuklar olduğunda iş daha karmaşık bir hale gelebiliyor. Araştırmacılar ise hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kolaylıkla kullanılabilen bir mobil uygulama geliştirdi. Çalışma prensibi çok basit olan bu uygulama, telefonun altında bulunan hoparlör sayesinde çalışıyor. Ses aldığımız ve ses verdiğimiz bu kısmı, koni şeklindeki bir kağıt ile kulağa yerleştirdiğimizde uygulama çalışmaya başlıyor. Dedektör benzeri çalışan bu uygulama sayesinde, kulağın içinde enfeksiyon olup olmadığı saptanıyor. Sistem özellikle çocuklarda çok yaygın olan ve ebeveynlerin çocuk doktorlarına yaptığı ziyaretlerin çoğundan sorumlu olan orta kulak enfeksiyonlarını hedef alıyor. Orta kulak enfeksiyonu, kulak zarının arkasındaki alanda sıvı birikmesine neden oluyor. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon tespit edilemeyebiliyor ve işitme sorunları dahil birçok soruna neden oluyor.
Science Translation Medicine tarafından yayınlanan çalışmada ayrıntılı olarak açıklanan uygulamanın, orta kulak enfeksiyonunu tespit etmek ve ebeveynleri konuyla ilgili uyarmak için bir kağıt koni ve ortalama bir telefon ile bu işin üstesinden gelinebileceğini kanıtlıyor. Sistemin kullanımı çok basit. Evde kolayca katlanabilen küçük kağıt konisi, bir telefondaki mikrofon ve hoparlörün üzerine yerleştiriliyor. Daha sonra uygulama başlatılıyor, koni çocuğun dış kulağının üstüne konuluyor. Sonra telefondan çıkan ses ile ses dalgalarına dayalı orta kulakta sıvı tespiti yapılıyor ve duyma oranı tespit edilerek analiz ediliyor.
Uygulama test edildiğinde araştırmacılar sistemin orta kulak enfeksiyonunu yüzde 85 oranında doğru tespit ettiğini görüyor. Doktorlar bu sistemin kolay bir şekilde iç kulak enfeksiyonlarının tespiti için kullanılabileceğini düşünüyor.
Robotik kol – Root AI Virgo 1