Kahve atığı artık otobüslere de güç veriyor
Dünya üzerinde her gün milyonlarca bardak kahve içiliyor. Yapısı gereği bardak altında kalan kahve atığı ise artık otobüslere bile güç veriyor.
Kahve atığı tahmin edebileceğiniz de oldukça kullanışlı bir çöp. Bunu değerlendirmek adına bir araya gelen Bio-Bean, Shell ve Argent Energy, Londra’da yapılan çalışmayla otobüslere yakıt üretiyor. Kahve atığı ve dizelden alınan yağın harmanlanmasıyla oluşturulduğu belirtilen bu biyo yakıt, B20 ismine sahip. Bu yakıtı kullanacak otobüslerin özel bir modifiyeye ihtiyaç duymadığı söyleniyor ve bu da süreci çok daha ekonomik hale getiriyor. Sadece Londra’da yılda 200 bin ton kahve atığının çıktığını belirten proje yetkilileri, sınırsıza yakına bir enerji kaynağı bulmuş görünüyor.
Kahve atığı çevreye zarar vermiyor
Dizel ile karıştırılıyor olmasına rağmen oluşturulan biyo yakıtın oldukça çevreci olduğu da söyleniyor. Kahve şirketlerinden ve kafelerden toplanan atıkların kullanıldığı proje, enerji verimliliği konusunda da geliştiriliyor. Şimdiye kadar bir adet çift katlı otobüse bir yıl boyunca yetecek kadar B20 üreten ortaklık, yılda 50 bin ton geri dönüşüm gerçekleştiriyor. Londra’da her gün 20 milyon fincan kahve içildiğini belirten yetkililer, daha bilinçi bir toplumla üretim miktarının arttırılabileceğine inanıyor. Fosil yakıtların bitmeye yakın olduğu şu dönemlerde bu tarz teknolojiler büyük önem arz ediyor.