Yurt dışındaki araştırmacılar, standart kameralar ile tansiyon ölçebilen önemli bir yapay zekâ sistemi geliştirildi.
Avustralya ve Irak merkezli mühendisler, kamera ve yapay zekâ kullanarak herhangi bir fiziksel temas olmadan tansiyon yani kan basıncı ölçmenin bir yolunu buldular. Geliştirilen teknoloji, yapılan açıklamaya göre sistolik ve diyastolik kan basıncı ölçümü yapabiliyor. Bunlar Wiki’de şöyle açıklanıyor: “Sistolik değer, kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru atılan kanın damar duvarında yaptığı basınçtır. Diastolik değer ise kalp gevşediğinde hâlâ damar duvarında mevcut olan basınçtır.” Bu ölçümleri yapmak için bir kişinin kamera karşısında sadece 10 saniye durması (Video kaydı için) yeterli oluyor, yapay zekâ sistemi yüz bölgesinden aldığı veriler ile ölçüm gerçekleştirebiliyor.
Burada Nikon D5300 gibi standart kameralar dahi kullanılabilirken, başka bir özel ekipmana gerek olmadığı açıklanıyor. Aktarılan sınırlı sayıdaki bilgiye göre özel olarak geliştirilen yapay zekâ algoritmaları kullanarak alnın iki bölgesinden kardiyak sinyaller alınıyor. Bu sistemin arkasındaki araştırma ekibi yaşamsal verileri uzaktan algılama konusunda oldukça tecrübeli. Araştırmacılar, 50 metreye kadar bir mesafeden nefes alma seviyesi, nabız, oksijen doygunluğu ve sıcaklık gibi hayati belirtileri ölçebilen çok sayıda algoritmaya sahip.
Sistemi denemek için araştırma ekibi farklı cilt tonlarına sahip 25 farklı kişi üzerinde çeşitli aydınlatma koşulları kullanarak testler gerçekleştirmiş. Yapılan bu testler sonrasında kan basıncı ölçümü özelinde yüzde 90’lık bir doğruluk seviyesine ulaşılmış. Ekip, ticari olarak satılan tansiyon aletlerinin de yüzde 100 doğru sonuçlar vermediğini, bu açıdan yüzde 90 doğruluk payının çok iyi olduğunu belirtiyor. Bu sistemin ticari hale getirilmesi hedefleniyor.