reklamı kapat

POPÜLER

kanser

Kandan kanser hücrelerini tespit eden bir cihaz geliştirildi

 - Güncelleme: 28 Şubat 2023 16:13

Günümüzün en kötü hastalıklarından olmayı ve her yıl milyonlarca insanın canını almayı sürdüren kanser için çalışmalar sürüyor.

Kanser hastalığının, kanserli hücrelerin vücut içerisinde yayılmasını engellemek ve yayıldıysa bu durumu tespit etmek çok büyük önem arz ediyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı hastalık özelinde harika bir cihaz geliştirildi. Bu Static Droplet Microfluidic (SDM) adı verilen cihazın arkasında Sidney Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları yer alıyor. Geliştirilen cihaz, yapılan açıklamaya göre kanserin ana kaynağından ayrılarak kana karışan Dolaşımdaki Tümör Hücrelerini (CTC) verilen kan örneği üzerinden hızlı bir şekilde tespit edebiliyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan tarafından burada yapılan açıklamaya göre kansere bağlı can kayıplarının büyük çoğunluğu, kanser hücrelerinin başka doku ve organları işgal ederek vücudun normal işleyişini bozmasından kaynaklanıyor. Bu konuda “Tümör dokusunu incelediğimiz zaman milyonlarca hücreden oluştuğunu görürüz. Bu hücreler, kontrolsüz bölünmeye ve çevrelerinde dokuları işgal etmeye neden olan çok sayıda genetik değişim (mutasyon) içerirler. Sayıca artan kanser hücreleri çevredeki organlara göç eder. Bu hücrelerden çok az bir kısmı kana karışır. diyen Özdoğan, “kanda dolaşan tümör hücreleri kanserin ilerleyişi açısından kritik bir öneme sahiptir” açıklamasını da yapıyor. Özdoğan’a göre bu hücreler birtakım kan hücrelerinin yardımıyla kan dolaşımından ayrılarak doku ve organlara yerleşiyor ve orada çoğalmaya başlıyor.

İşte tam olarak bu zararlı hücrelerin erken teşhisi, takibi ve tedavisine yönelik olarak hazırlanan Static Droplet Microfluidic (SDM) isimli cihaz hakkında açıklamalarda bulunan UTS Biyomedikal Mühendisliği Okulu’ndan Prof. Majid Warkiana, “Tek bir tümör hücresi sadece bir mililitre kandaki milyarlarca kan hücresi arasında bulunabilir ve bu da onu bulmayı çok ama çok zorlaştırır” diyor. Bu açıdan özellikle erken teşhis konusunda çok önemli olan cihaz, söylendiği kadarıyla tıbbi personel tarafından gündelik olarak çalıştırılmak üzere tasarlanıyor, kliniklere kolay ve ucuz şekilde entegre edilebilecek yapıda ve hasta için zorlayıcı bir test süreci çıkarmıyor. Henüz kullanıma sunulmayacak SDM için çalışmaların aktif olarak sürdüğü aktarılıyor.

Kanser odaklı bu faydalı cihaz yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

 

İLGİLİ HABERLER