reklamı kapat

POPÜLER

Kanser tedavisi için vücuda enjekte edilebilen aygıt geliştirildi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları kanser tedavisinde kullanılmak üzere, vücuda biyopsi iğnesi ile enjekte edilebilen aygıt geliştirdiler.

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin ölçümü doktorlar için bir hayli zordur. Doğru ilaçların kullanımı tedavinin en önemli kısmını oluştururken bu konuya yönelik bir araştırma, kanser tedavisinde iyileştirme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.

Boston’da bulunan ve dünyanın en önemli bilimsel araştırma kurumlarından biri olarak kabul edilen MIT bünyesindeki araştırmacılar, pirinç tanesi büyüklüğünde bir aygıt geliştirdiler. Vücut içine enjekte edilen bu kristal polimerden üretilen aygıt, kanser tedavisinde kullanılan farklı ilaçları kanserli hücrelere taşıyor. 24 saat sonra ilaçların etkinliğini tespit etmek için tümör numunesi ile çevrelenmiş biçimde vücuttan çıkarılıyor. Bu işlem sonucunda kanser tedavisinde kullanılan ilaçların hangilerinin ne düzeyde etki ettiğinin görülmesi amaçlanıyor.

2016 YILINDA KULLANIMA SUNULMASI PLANLANIYOR
Belirli ilaçlara duyarlılıkları bilinen meme, prostat ve melanoma tümörleri taşıyan laboratuvar fareleri üzerinde gerçekleştirilen testlerde sonuçlar başarılı oldu. Kanser ilaçlarının test edilmesi yolunda önemli bir gelişme olarak kabul edilen buluşun, 2016 yılında meme kanseri hastalarına odaklanılarak uygulama safhasına geçeceği kaydedildi.