Sadece grip hastalığının bulaşıcı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bilim insanları dikkat çekici bir gelişmeye imza attı.
Yapılan bir araştırma, çoğu kanser ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olarak görülmeyen hastalıkların bazen vücudumuzdaki zararsız mikroplar sayesinde bulaşabileceğini savunuyor. Son yıllarda, mikrobiyomun vücudumuzu etkileyebileceği karmaşık yolları, özellikle dengesiz bırakıldığında ortaya çıkmaya başladığı belirtiliyor. Örneğin, laboratuvar hayvanlarını ve insanları kapsayan çalışmalar, obezite ve kardiyovasküler hastalık gibi çeşitli kronik, bulaşıcı olmayan durumları, tükenmiş bir mikrobiyomla ilişkilendiriyor. Hala mikrobiyomu anlamanın ilk aşamasında olunsa da bilim insanları dikkat çeken açıklamada bulunuyorlar. Science dergisinde yayınlanan bir makalede, birçok bulaşıcı olmayan hastalığın mikrobiyom yoluyla bulaşabileceği teorisini test etmeye başlamak için yeterli kanıt olduğunu savunuyorlar.
30 yıllık bir süre içinde 12.000’den fazla insan üzerinde yapılan büyük bir çalışma, obez bir arkadaşı olan insanların, obez olma olasılıklarının yüzde 57 daha fazla olduğunu gösteriyor. Birçok bilim insanı şimdiden insan hastalıkları ve mikrobiyom arasındaki bağlantıları inceliyor.
Mikrobiyotanın sahip olduğu genetik materyele mikrobiyom deniliyor. Mikrobiyomdaki genlerin sayısının insan genomundaki genlerin sayısından 150 kat daha fazla olduğunu belirtelim. Modern tıbbın babası sayılan Hipokrat, bütün hastalıkların bağırsakta başladığını tam 2.000 yıl önce demişti. Bağırsaklarımızın sağlık durumunun bütün vücut sistemlerini etkilediği ifade ediliyor. Bağırsakların güçsüzleşmesi veya hasar görmesinin kronik hastalıklara, obeziteye ve yaşlanmaya zemin hazırladığı dile getiriliyor.
Dünyanın ilk artırılmış gerçeklik tişörtü