Kar ve buzlanma kapıda; kış lastiği hakkında bilmeniz gerekenler

26 Kasım 2018 15:15

Bakanlık tarafından yayınlanan kararnameyle 1 Aralık itibarıyla yürürlüğe girecek olan kış lastiği uygulaması, beraberinde bazı elzem bilgileri getiriyor.

Hava sıcaklıklarının artık net aralıklarla düştüğü şu günler bizi kış sezonuna adım adım dahil etmeye devam ederken, araç sahipleri için de her yıl olduğu gibi “değişim çanları” çalmaya başlıyor. 1 Aralık itibarıyla başlayacak olan kış lastiği kuralının artan denetimlerle birlikte özellikle bu yıl en üst noktaya çıkması bekleniyor. 6-7 derecelik sıcaklık değerlerinin altında güvenli sürüş için olmazsa olmaz bir parça haline gelen lastikler, kullanılan özel kauçuk karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek yola tutunma özelliğini koruyor. Bu da herhangi bir olumsuz durumda daha kısa fren mesafesi ve muhtemel kazalardan kaçında anlamına geliyor.

Bilinmesi gerekenler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmelikle 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında şehirler arası yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takma zorunluluğu olacak. Yine resmi makamlardan birisi olan İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile Valilikler, kış lastiği uygulamasını hava şartlarının gerektirmesi halinde 1 Aralık – 1 Nisan tarih aralığındaki sürenin öncesinde veya sonrasında birer ay artırabiliyor olması da senaryolar arasında karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların bu lastik değişimleriyle birlikte sürüş dinamiklerinde ekstra sorumluluk alarak dikkat etmesi gereken noktalar da var. Kış mevsim döneminin yol şartlarında takip mesafesine, yüksek hızda seyretmemeye, ani fren ve hızlanmadan kaçınmaya ve kısa farları sürüş esnasında sürekli açık tutmaya dikkat edilmesi gerekiyor.

Madalyonun lastik kısmındaysa tercih sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta var. Buradaki ilk nokta lastiklerin aynı marka ve desen olmasına özen gösterilmesi. Özellikle aynı aksa aynı desen lastiklerin takılması araç dengesi için son derece önemli. Lastiklerin diş derinliği de bu noktada bir hayli önem arz ediyor. Diş derinliği 3 milimetrenin altına inmiş olan kış lastikleri, yavaş yavaş işlevlerini kaybetmeye başlar Ki bu noktada yasal sınırın yaklaşık 1,5 milimetre civarında olduğunu da belirtmekte fayda var. Lastikleri satın alırken üretim yılına da dikkat etmenizi öneriyoruz. 4 yaş üzerindeki lastiklerin yine işlevsel açıdan sorunların yaşanabilme olasılığı bir hayli yüksek. Lastik kontrollerinizi yaparken stepne lastiğinin kontrol edilmesi ve basınç değerine bakılması da gözden kaçırılmaması gereken noktalar arasında. Lastik dışında akü kontrolünün yapılması, radyatördeki suyun donmaması için antifriz ve silecek suyu kullanılması da yine yapılması gereken temel adımlardan birisi olacak.

Paylaş