Günümüzde gelecek için birçok farklı hava aracı tasarlanıyor. Bunlar arasına Güney Afrika merkezli Phractyl çok ilginç bir seçenek eklemek istiyor.
Güney Afrika merkezli girişim Phractyl, konsept olarak tanıttığı hava aracı ile çok dikkat çekti. Çünkü hazırlanan konsept daha önce gördüklerimize hiç benzemiyor. Phractyl bu araç özelinde direkt olarak kuşlardan ilham almış.
Bu bağlamda hazırlanan konsept iki farklı bacak üstüne kuruluyor ve iniş ile kalkışın bu bacaklar ile yapılması hayal ediliyor. İki adet motor ile hazırlanan bu tek kişilik araç, bacakları altında paletler kullanıyor. Bu paletler sayesinde model normal olarak da yol alabiliyor.
Şimdilik gerçek görselleri paylaşılmayan tamamen elektrikli araç, kâğıt üzerinde 150 km kadar menzil getiriyor, 150 kg yük taşıyor ve 180 km/s hıza çıkabiliyor. Pilotlu ya da otonom olarak yönetilmesi hayal edilen araç, birçok farklı amaç için kullanılabilir açıklaması yapılıyor.
Bu aracın bu formda gerçek olması yakın zaman için olası değil ancak imkânsız da değil. Bu uçuş sırasında katlanabilen bacaklar istenirse gerçek anlamda uygulanabilir hale getirilebilir.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz hafta ilginç bir drone sistemi ile ses getirdi. Araştırmacıların geliştirdiği yırtıcı kuşlardan ilham alan drone’un altında iki adet pençe yer alıyordu.
Bu hareketli pençeler sayesinde model, bir kuş gibi ağaç dallarına iniş yapabiliyor ya da diğer bir deyişle konabiliyor. Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper (SNAG) olarak geçen sistem, kas benzeri görev yapan motorlar ve tendon benzeri görev yapan teller üzerine kuruluyor.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından gösterilenlere göre iyi şekilde görev yapabilir halde olan sistem, sadece iniş için de tasarlanmıyor. Hazırlanan bu drone merkezli pençe sistemi, gerçek bir kuş gibi obje yakalama ve taşıma görevini de üstlenebiliyor.