Dünyanın birçok yerine robot teknolojileri konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların en başında da robotları daha insan benzeri hale getirmek yatıyor. İşte bu doğrultuda ortaya çıkan yapay kas, sunduklarıyla kendisine hayran bırakıyor.
Harvard ve MIT CSAIL aştırmacıları tarafından geliştirilen yapay kas, su ya da hava basıncını kullanarak kendi ağırlığının tam 1000 katını kaldırabiliyor. Açıklandığı kadarıyla 2.6 gram ağırlığında kas, 3 kg’lık objeleri rahatlıkla taşıyabiliyor. Tasarım yapısı gereği bir kol gibi de düşünebileceğimiz bu teknoloji, oldukça esnek bir gövde üzerine kuruluyor. Origami sanatından ilham alınarak hazırlanan tasarım, basınç değişikliklerine anlık olarak cevap verebiliyor. Birçok farklı formda şekillendirilebilen yapay kas, istenilen yöne hareket etmesi için de programlanabiliyor. Objeleri tutma ve kaldırma yanında döndürebilen tasarım, farklı materyaller kullanılarak üretilebiliyor. Su içerisinde çalışır versiyonu dahi hazırlanan kas, LED ışık gibi elektronik entegrasyonuna da izin veriyor.
Aşağıda yer alan videoda görebileceğiniz üzere geliştirilen bu altyapı giyilebilir cihazlara da uygulanabiliyor. Parmağa entegre edilen sensörler ile kontrol edilebilen altyapı, ihtiyaca bağlı olarak boyutlandırılabiliyor. Yumuşak robot kavramını bir adım öteye taşıyacak kapasitesi bulunan bu kas sistemi üzerinde çalışmalar aktif olarak devam ediyor.