Kendini onarabilen yapay kas üretildi

09 Nisan 2014 14:02


Teknoloji tıpta mucizeler yaratmaya devam ediyor. Laboratuvar ortamında yapay kas dokusu geliştiren Duke Üniversitesi araştırmacıları, dejeneratif kas hastalıklarının tedavisinde çığır açmaya aday bir başarıya imza attı. Güçlü ve hızlı bir şekilde kasılabilen ve yapılan testlerde farelere başarıyla entegre edilen yapay kasın en önemli özelliklerinden biri de kendini yenileyebilmesi.

Araştırmacıların açıklamasına göre, kaslar niş adı verilen noktalarda bulunan kök hücreler sayesinde kendini yeniliyor. Bu kök hücrelere “uydu hücre” adı veriliyor. Üstelik kasın kendini iyileştirici özelliği hem laboratuvarda hem de farelerde gözlenmiş.


Laboratuvar ortamındaki testlerde araştırmacılar yılanlardan elde edilen bir tür toksinle kas liflerini zedelediğinde, niş noktalardaki kök hücreler çoğalarak hasarlı lifleri iyileştirmeyi başarmış. Farelerde yapılan testlerde ise, canlı bir farenin sırtına yerleştirilen kasın geliştiği, damarlarla bütünleştiği ve kendini onardığı gözlenmiş.

Ekip geliştirilen yapay kasın gelecekte kas yaralanmaları ve hastalıklarının tedavisinde kullanılmasını hedefliyor; başka bir deyişle ileride bir gün, kas hastalıklarından muzdarip kişilerin bu teknoloji sayesinde tekrar hareket yeteneği kazanması mümkün olabilir. Yapay kas araştırmaları için şu anda pek çok çalışma yürütülmekte, ancak geliştirilen teknolojilerin insanlar üzerinde kullanılmaya başlanması için daha pek çok test yapılması gerekiyor.

Paylaş