BÖLÜM MÜ, OYUN MU?
Bir kere bölüm tek başına 6-8 saat gibi bir oynanış süresi sunuyor. Bu ne demek? King’s Quest: A Knight to Remember’ın tek bölümü, Telltale Games oyunlarının üç bölümüne denk demek! Yani karşımızda diyetisyenlerin; “Çok sayıda öğün yiyin ama azar azar yiyin” önerisine kulak asarak 10 saatlik oyunu beşe parçalayan yapımlardan birisi yok. Eğer serinin her oyunu bu kadar dolu bir içerik sunarsa sonuçta 30 saatin üzerinde bir oyun süresi yakalanmış olacak ki, bir macera oyunundan beklediğimiz şey de tam olarak bu işte!
Ancak oyunun farklı olduğu tek nokta burası değil. Bildiğiniz üzere eski tarz macera oyunlarında bir envanter bulunur, bu envantere gerekli gereksiz bir sürü eşya depolanır ve bu eşyalar karşımıza çıkan hemen her etkileşimsel öge üzerinde kullanılırdı. Bunu hem neyin nerede işe yarayacağını kestiremediğimiz, hem de yanlış ögeyi kullandığımızda karakterimizin sarf edeceği komik cümleleri duyabilmek için yapardık. İşte King’s Quest, Telltale tarzına bu yapıyı ekliyor.
Hem doğru zamanda doğru tuşa basarak, hem de kocaman bir turtayı göl kenarında huzurla keyif yapan bir kurbağa üzerinde deneyerek hikayede ilerlemeye çalışıyoruz.
KRALLIĞA GİDEN YOL
Oyunda yine serinin en bilindik karakteri olan Graham’ı kontrol ediyor, orijinal yapıma sadık kalarak önce bir şövalye, ardından ise kral olma yolculuğunda kendisine yoldaş oluyoruz. Giriş ve sonuç kısımları aynı olsa da, gelişme kısmını tamamen baştan ele almış yapımcılar, çok da güzel yapmışlar. Yeni versiyonun ilk bölümü, Graham’ın bir ejderha ile olan mücadelesini ve dört farklı şövalye ile giriştiği turnuvayı ele alıyor. Elbette bunu olabilecek en hicivli ve absürt yolla gerçekleştirdiğini tahmin ediyorsunuzdur. Oyuna renk katan bir diğer unsur da, hikayenin Graham’ın yaşlanmış hali tarafından anlatılıyor olması. Şirin mi şirin torunu Gwendolyn’e anılarını anlatırken biz de bu anıların kahramanı oluyoruz.
Bu tarzın oyuna kattığı çok önemli artılar var. Örneğin yanlış bir seçim sonrası karakterimiz nalları diktiğinde; “Elbette şu an hayatta olduğuma göre o seçimi yapmamıştım” diyerek bizi doğruya yönlendirebiliyor. Siz yine de bu yönlendirme durumuna çok fazla bel bağlamayın. Çünkü bu durum sadece işin içinde bir espri varsa yaşanıyor. Bulmaca çözümlerinde oyun size asla yardımcı olmuyor. A Knight to Remember, bulmacaların yapısı ve çözümün yardımsız bekleniyor olmasıyla da geçmiş yapımlara selam çakmayı ihmal etmiyor.