Telefonun kalbinde yazının başında da belirttiğimiz gibi Qualcomm imzalı Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisi bulunuyor. Bu yılın amiral gemisi telefonlarında yer alacak olan bu işlemci performansta çıtayı en üst noktaya taşıyor. Piyasadaki en hızlı işlemcilerden biri olan Snapdragon 8 Gen 2 performans açısından dört dörtlük bir performans sergiliyor. Telefondaki Qualcomm imzalı bu işlemci piyasadaki diğer Snapdragon 8 Gen 2 işlemcilerinden daha yüksek bir performansa sahip. Normalde 3.2 GHz saat hızında çalışan işlemci Samsung’a özel olarak 3.36 GHz saat hızında çalışıyor. Bu sayede mevcut işlemciden daha hızlı bir performansa sahip olan telefonda Call of Duty: Mobile ve Real Racing 3 oyunlarında akıcı bir deneyim yaşadık.
Snapdragon 8 Gen 2’yi kısa bir süre önce indirmeye sunulan Geekbench 6 uygulamasında test ettik. Cihaz uygulamanın tek çekirdek performansından 1.931 , çok çekirdek performansından 4.948 puan aldı. Aynı testte Snapdragon 8 Gen 2 işlemcili vivo X90 Pro+, tek çekirdek performansında 1.489, çok çekirdek performansında ise 5.113 puan almıştı. Telefon işlemci performansında gösterdiği başarıyı ekran performansına da taşımış durumda. Samsung, Ultra modelinin 6,8 inç ekranında 3.088 x 1.440 piksel çözünürlük tercih ederken bu modelin 6,1 inçlik ekranında 2.340 x 1.080 piksel çözünürlüğe yer vermiş. Ekran daha ufak bir boyutta olduğu için daha yüksek çözünürlüğün kullanılmaması çok büyük bir sorun değil. Telefonun sunduğu ekran deneyimi ise Samsung’un daha önceki incelediğimiz telefon modelleri gibi çok başarılı. Canlı renkler ve parlak bir ekran deneyimi sunan telefonun ekranı aynı zamanda 120 Hz yenileme hızına da sahip. Bu özellik aktif hale geldiğinde akıcı bir deneyim sağlayan telefonda daha uzun bir pil ömrü için cihazın ekran yenileme hızını 60 Hz’e ayarlamak da mümkün. Bu ayar Ayarlar-Ekran-Pürüzsüz Hareket özelliğinden değiştirilebiliyor. Ultra modelinde olduğu gibi cihazın ekranı 1.750 nit parlaklığa ulaşabiliyor. Bu parlak değeri sayesinde cihazın ekranı güneş ışığı altında yüksek görülebilirlik sağlıyor. Daha önce incelediğimiz üst segment Samsung telefonlarda olduğu gibi bu model de her zaman açık ekran özelliğine sahip.
Cihazda 3.900 mAh kapasiteli bir pil yer alıyor. Galaxy S23 üst segmente konumlanan bir model olduğu için daha yüksek kapasiteli bir pilin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Artık çoğu orta segment telefon modelinde 4.000 mAh ve üzeri pil yer alırken bu modelde Samsung ne yazik ki daha düşük kapasiteli bir pil tercihinde bulunmuş. Samsung, Galaxy S23’te 3.900 mAh’lik pil kullanmış olsa da cihazın sunduğu pil ömrü performansı bizim beklentimizi karşıladı. Telefonda kullanılan yeni işlemci telefondaki pilin daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Yoğun bir kullanımda bir gün boyunca rahatlıkla kullanılabilen telefon 25 watt hızlı şarj desteği sunuyor. Pil konusunda değindiğimiz gibi hızlı şarj konusunda da Samsung’dan daha iyi bir teknolojiyi görmeyi bekliyorduk. Cihazla birlikte 25 watt gücünde bir adaptör kullanıldığında telefonun pili 30 dakikada yüzde 50 şarj seviyesine ulaşıyor. Telefon bununla birlikte 15 watt kablosuz şarj ve 4.5 watt ters kablosuz şarj özelliklerine de destek veriyor. Bu sayede cihaz Qi uyumlu mobil cihazları kablosuz olarak şarj edebiliyor.