Konu TBMM’ye taşınacak; Twitch üstünden kara para aklama nasıl oluyor?

31 Ekim 2021 10:43

Dünyanın en popüler canlı yayın platformu Twitch, Türkiye merkezli kara para aklama konusunda gündemden düşmüyor.

Daha önce de aktardığımız gibi Twitch, son dönemde hiç iyi haberler ile gündeme gelmiyor. Platform geçtiğimiz haftalarda büyük sızıntı ile verilerini çaldırmıştı. Burada inanılmaz yüksek sayıda bilgi ortaya çıkmış ve buradan çok ciddi şeyler öğrenilmişti.

Platformu son günlerde özellikle Türkiye pazarında gündeme getiren ise oldukça büyük görünen ve devamlı olarak detaylanan kara para aklama iddiaları oldu.

Bilmeyenler için hatırlarsak, platformdaki bazı yayıncıların, aracı isimlerin çalıntı kredi kartları üzerinden gönderdiği bit’ler/ bağışlar ile çok ciddi oranda kara para akladığı ortaya çıktı. Aslında bu olaylar uzun zamandır oluyordu ancak konu ilk defa bu kadar büyük şekilde gündem oldu. Çünkü bu sefer somut veriler ortaya döküldü.

İşte bu konuda yeni adımlar var. İlk olarak bu ses getiren durum yakında TBMM’ye taşınacak gibi görünüyor. Konu hakkında bir açıklama yapan Milletvekili Gürsel Tekin, bazı yayıncılar hakkında, “Kredi kartı hırsızlığı yapan suç örgütleri ile anlaştığı, kendi yayınlarına aktarılan paradan bir miktar komisyon alıp kalanı kripto para olarak suç örgütü üyelerine veya yöneticilerine gönderdiği gözüküyor” açıklamasını yaptı ve ekledi:

Konuyu TBMM gündemine de taşıyacağım. Özellikle gençlerin yoğun kullandığı bir sosyal medya kuruluşunun uluslararası suç örgütlerinin kara para aklama aracı haline dönüşmesi kabul edilemez. @amazon da gereken önlemleri almalı.

Güncelleme: Konu resmen TBMM’ye taşındı:

Peki Twitch merkezli para aklama tam olarak nasıl çalışıyor?

Bu konuda ortaya çıkan bazı ekran görüntüleri cevabı temel seviyede veriyor. Bu görüntülere bakıldığı zaman para aklama hedefindeki kişiler, seçtikleri Twitch yayıncılarına ilk olarak “sizinle çalışmak istiyoruz, size düzenli bağış yapacağız” şeklinde yaklaşıyor. Süreç eğer yayıncı bu çalışmayı kabul ederse tam olarak şu şekilde devam ediyor:

Para aklamak isteyen kişiler, çalıntı kredi kartları üzerinden yayıncıya düzenli olarak bit gönderimi üzerinden bağış yapıyor. Bu Twitch’e girdiği zaman aklanan bağışın yani paranın yüzde 20’si yayıncıda kalıyor, yüzde 80’i ise bağışı yapan kişiye gidiyor.

Bunun karşılığında yayıncıdan sadece düzenli olarak yayın açması isteniyor. Bu sayede iki taraflı kazanım elde ediliyor ancak süreç doğal olarak tamamen illegal / yasa dışı oluyor. Süreçte para aklamayı yaptıran kadar yapan suçlu durumda bulunuyor.

Şu an para aklama yaptığı ortaya çıkan birçok farklı Twitch yayıncısı bulunuyor. Bazıları sessizliğini koruyor, bazıları iddiaların yalan olduğunu aktarıyor, bazısı ise gerçekten suçsuz yere hedef tahtasına konuyor. Çünkü para aklama amacı olmadan bit temelli büyük bağışlar alan bazı yayıncılar da bulunuyor.

Süreçte bazı Türk / Türkiye merkezli Twitch çalışanlarının adı da geçiyor ancak bunlar şimdilik iddiadan öteye geçebilmiş değil. Kara para aklama yapanlar şu an yüksek ihtimalle bazı kişileri kasıtlı olarak hedef alarak konuyu başka noktaya taşımaya, bulandırmaya çalışıyor.

Bu konuda çözümü sağlayacak olan ise Twitch’in kendisinden başkası değil. Ancak firma görüldüğü kadarıyla süreç hakkında sessizliği koruyor. Bu konuda büyük ve derinlemesine inceleme yapılması, sürece isteyerek dahil olan herkesin platformdan atılması ve sürecin yasal bir soruşturma haline getirilmesi gerekiyor.

Eğer Türkiye’de bu konuda bir yasal soruşturma açılırsa, bildiğimiz kadarıyla Twitch buna destek olmak ve konuda gerekli verileri sağlamak zorunda. Ancak Twitch’in Türkiye’de bulunma durumu diğer sosyal ağlardan biraz daha farklı durumda. Bu açıdan sürecin tam olarak istenilen yasal düzeye taşınması gerçekten çok büyük zaman alabilir.

Bu arada biliyorsunuz konuda bir protesto de bulunuyor. Yukarıdakiler ve aynı zamanda uzun zamandır engellenemeyen raid saldırıları, özellikle kadınlara yönelik çirkin davranışlar ve bot hesaplar karşısında sessiz kalınması konularında Twitch’in dikkatini çekmek adına Türkiye’de, #temiztwitch protestosu doğdu.

Türkiye’deki takipçisi / abonesi fazla yayıncıların da destek verdiği bu protesto ile amaç, Twitch’in problemler hakkında bir adım atmasını sağlamak, firmayı en azından içerik üreticiler ile sorunlar hakkında iletişim kurar hale getirmek.

Görebileceğiniz üzere gündemdeki konu oldukça büyüyor ve bunun sonucunda Twitch’in Türkiye’de yasaklamasından korkuluyor. Eğer Twitch kısa sürede ciddi bir adım atmaz ise, maalesef kurunun yanında yaş da yanacak gibi görünüyor.

Twitch, daha önce de yurt dışında protesto edildi

Bu arada Twitch, geçtiğimiz haftalarda yurt dışında da bir protesto ile karşı karşıya kalmıştı. Bu protestonun arkasında büyük kanallara genellikle botlar üzerinden saldırılar yapılması ve platformun bu saldırılara karşı çok yavaş kalması yer alıyordu.

Bu duruma tepkiler ilk olarak #TwitchDoBetter adı altında başladı. Çünkü birçok yayıncının canlı yayınlarına ırkçı, cinsiyetçi, transfobik ve genellikle taciz edici mesajlar yağmaya başladı. Bunlar özel botlar ile inanılmaz sayılara ulaştı.

Bunları kabul etmeyen, üzücü bulan ve çözüm için aktif adımlar attıklarını belirten Twitch, buna rağmen yayıncıları tatmin edemedi. Bu yüzden #ADayOffTwitch gündem oldu.

ShineyPenLucia Everblack ve RekitRaven tarafından oluşturulan #ADayOffTwitch kapsamında yayıncılar bir gün için canlı yayın yapmadı. Burada amaç sorunlara dikkat çekmek ve Twitch’in sürece daha fazla önem vermesi sağlamaktı.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın en ufak aksiyon kamerası ile tanışın

Paylaş