Rus kozmonot Oleg Kononenko, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tam 878 gün kalarak “uzayda kalma rekorunu” kırdı.
Rusya’nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumu Roscosmos’a göre kozmonot Oleg Kononenko, vatandaşı Gennady Padalka tarafından kırılan rekoru geride bırakmayı başardı. Padalka, 2017 yılında emekli olmadan önce beş uzay görevi kapsamında 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye uzayda kalmıştı. Bu rekoru beşinci uzay görevinde kıran ve mevcut görevi tam 1.110 gün ile bitirmesi beklenen Oleg Kononenko, devlet haber ajansı Tass’a verdiği demeçte kısaca, “Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için çıkıyorum rekor kırmak için değil” dedi. Uzay denildiği zaman bu aralar en çok gündeme gelen Alper Gezeravcı oluyor. Eğer kaçırdıysanız Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak seçilen Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) özel uzay şirketlerinden Axiom Space tarafından düzenlenen ve SpaceX imzalı Falcon 9 roket önüne konumlandırılan kapsül Crew Dragon‘u merkeze alan Axiom Mission 3 göreviyle 19 Ocak tarihinde sorunsuz olarak çıkarıldı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ancak uzun süreli bir görev olmayan Ax-3 için yolun sonu geldi. Gezeravcı ve diğer ekip üyeleri için geçtiğimiz günlerde bir uğurlama töreni düzenlendi, ISS’ten Crew Dragon ile beraber dönüş ise eğer bir aksilik olmazsa 6 Şubat tarihinde olacak. NASA ve ISS ortaklarının onayı alındıktan sonra kabul edilen dört kişilik çok uluslu ekipte “görev uzmanı” olarak geçen Gezeravcı yanında, Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt da yer alıyor.
Burada aktarıldığı kadarıyla Hava Harp Okulu’ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan Gezeravcı, daha sonrasında ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü‘nde harekat araştırması bölümünde yüksek lisans yapmış. Bir F-16 pilotu olan Gezeravcı, 21 yıl boyunca Hava Kuvvetleri’nde önemli görevlere ve başarılara imza atmış. Ax-3 görevi herhangi bir sıkıntı olmazsa ISS’e yönelik tamamı Avrupalı ekipten oluşan ilk ticari astronot görevi olacak. Axiom Space’in insanlı üçüncü görevi olarak geçen Ax-3 için İtalya, Türkiye ve İsveç, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üzerinden bir araya gelmiş durumda. Gezeravcı’nın uzaya götürülmesi için Türkiye’nin 55 milyon dolar civarında bir “koltuk ücreti” ödediği aktarılıyor.
Kozmonot Oleg Kononenko yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli