Kritik emsal karar; ikinci el otomobil satışında usulsüzlük

13 Temmuz 2020 14:00

Bursa’da ikinci el bir otomobil satın alan sürücü aracının ağır hasar kayırlı olduğunu anladı ve yargıya başvurdu. Sonuçlar ise yine bir emsal karar niteliğinde oldu.

İkinci el otomobil satışlarının hız kazanması ile oluşan mağduriyetlerde de bir artış yaşandı. Son gelen haberler ise Bursa’da bir sürücünün aldığı ikinci el otomobilin pert kayıtlı çıkması hakkında oldu. Sürücü piyasa değerinin altında aldığı aracının pert kayıtlı olduğunu öğrenince yargıya başvurdu. Mahkeme, ağır hasarlı otomobilim herhangi bir bilgilendirme yapmadan satışının yasal olmadığına hükmetti. Alıcının fiyatın ucuzluğundan bunu anlamasının mümkün olmadığının da altı çizildi. Kararda, Hal böyle olunca; mahkemece, açıklanan hususlar göz önünde tutularak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, aksi düşüncelerle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” denildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İkinci el otomobil satışında emsal karar dahilinde ayıplar alıcıya bildirilmek zorunda

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, “Borçlar Kanununun 223. maddesi hükmüne göre, alıcı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılan da satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır. Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirim yapmayı ihmal ederse satılanı kabul etmiş sayılır. Adi bir muayene ile meydana çıkarılamayacak bir ayıp sonradan çıkarsa bunu da derhal satıcıya haber vermelidir. Aksi takdirde satılanı bu ayıplı hali ile kabul etmiş sayılır. Davacı öğrendiği gizli ayıbı noterden düzenlenen ihtarname ile davalıya bildirmiştir. Davacı gizli ayıp nedeniyle derhal satıcılara ihbarda bulunmakla satılanı, açıklanan kanun hükmü gereğince ayıplı haliyle kabul etmemiştir.” ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz da güncel gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, “Araç satışları ile ilgili derneğimize ciddi şikayetler gelmektedir. Özellikle son dönemde faizlerin aşağı çekilmesiyle birlikte yoğun bir alım satım gerçekleşiyor. Bu işlemlerde de tüketici mağduriyetine yol açan bazı satışlar olmaktadır. Burada her şeyden önce altını çizmek istediğim konu, 6502 Sayılı Tüketici Kanunu tüm satışlarda tüketicinin doğru bir şekilde bilgilendirilmesini esas kılmıştır. Ayrıca Medeni Kanunumuzun ikinci maddesi de satıcıların dürüst bir satış yapmakla hükümlü olduklarına işaret etmektedir. Bu nedenle gerek sıfır, gerekse ikinci el satışlarda olsun satıcıların araçları ile ilgili tüketiciyi doğru bilgilendirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde bu aracın iadesi ve kullandıkları paranın yasal faizi ile birlikte ödenmesini gerektiren süreç işletebilir. Satıcı ürünün ayıbını söyleyerek satması gerekmektedir. Bu şekilde yapmadığı takdirde fiyat üzerinden tüketici sorumlu tutması kabul edilemez. Orada ürünün tüketicinin idrakine bırakması da kanuni açıdan da doğru sonuç getirmez. Kendisinin bildiğini karşı taraftan saklamak iade için yeterli bir sebeptir” dedi.

Paylaş