Huawei bir süredir ciddi sorunlarla boğuşuyor. Amerikan Hükümeti’nin Çinli üreticiye adeta savaş açmasının ardından başlayan sıkıntılar, en üst seviyeye ulaşmış durumda.
Huawei için global pazarda işler bazı ülkelerle çok da iyi gitmiyor. Tüm bu süreci takip edemeyenler için kısaca özetlemek gerekirse, Huawei bir süredir Amerika’da yasaklı markalar arasında yer alıyor. Amerikan Hükümeti geçtiğimiz haftalarda kendi aldığı bu kararı bir adım öteye taşıyarak müttefiklerini de benzer bir adım atması konusunda uyarmıştı. Bildiğiniz gibi Çinli üreticinin 5G çalışmaları sektörde liderlik edebilecek seviyede ve diğer ülkelere ekipman dağıtımı da başlamış durumda. Bu konuda ilk adım Yeni Zelanda’dan gelmiş ve 5G ekipmanları almayacaklarını açıklamıştı. Ancak kriz orada bitmedi. Bu sefer bambaşka bir konudan dolayı, Kanada’da Huawei CFO’su Wanzhou Meng tutuklandı. Sebep ise İran ambargosu.
Kanada’nın yapmış olduğu tutuklama hayli büyük önem taşıyor çünkü Wanzhou Meng, şirketin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’nin kızı. Yani hayli üst kademe bir tutuklama ile karşı karşıyayız. Tutuklanma ve gelecek suçlamaların detayları şimdilik halka açık bir şekilde paylaşılmadı. Huawei’nin İran ambargosunu deldiği konusundaki şüpheler yeni değil. Geçtiğimiz nisan ayında Amerika Adalet Bakanlığı Çinli üreticinin İran ambargosunu deldiğini araştırmaya başlamıştı. Bu araştırmanın sonuçları ise açıklanmamıştı. Fakat ağustos ayında İran ambargosunu delmekten dolayı bir başka Çinli üretici ZTE büyük cezalar almıştı. Hatta Amerika Başkanı Donald Trump’ın bu olayların devamında Huawei ve ZTE marka cihazları kullanmamaları konusundaki yasa tasarısını imzaladığını sizlerle paylaşmıştık.
Huawei cephesinden ise Meng’in tutuklanması ardından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklama şu şekilde:
“Şirket CFO’muz Wanzhou Meng, Amerika adına hareket eden Kanadalı otoriteler tarafından tutuklandı. Suçlu iadesi yapılmak üzere, netleştirilmemiş suçlamalarla yüzleşmek için New York’a gönderilecek olan Meng, Kanada’da transfer uçuşunda otoritelerce alıkonuldu. Şirketle suçlamalar konusunda çok az bilgi paylaşılmasının yanı sıra Meng’in görevi kötüye kullanmasına ilişkin herhangi bir bilgi de bulunmuyor. Şirket Kanada ve Amerika’nın yasal sistemlerinin de benzer bir sonuca ulaşması bekleniyor. Huawei yer aldığı ülkelerde, o ülkenin yasaları ve düzenlemelerine uygun hareket ediyor. Buna Birleşmiş Milletler, Amerika ve Avrupa’daki ihracat kontrolü, ambargo kanunları ve düzenlemeler de dahil.”
Söz konusu tutuklamanın ardından ne gibi yaptırımlar olacak veya mahkeme İran ambargosu iddiaları konusunda ne karar verecek şimdilik belirsizliğini koruyor.