Bilim insanları çığır açacak bir gelişmeye imza attı. Bilim insanlarının yapmış olduğu açıklamaya göre zamanın yönünü tersine çevirmek mümkün. Bilim insanları kuantum bilgisayar kullanarak zamanın yönünü tersine çevirdiğini belirtti.
Amerikalı, İsviçreli ve Rus bilim insanları, deneyin elektronlar ve kuantum fiziği kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bulgunun, insanlar üzerinde çalışacak bir zaman makinesine yol açması muhtemel olmadığını belirtmekte yarar var. Moskova’da yayınlanan araştırma projesine öncülük eden Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden kuantum fizikçi Gordey Lesovik, “Yapay olarak zamanın termodinamik okununkine ters yönde gelişen bir durum yarattık” . Gordey Lesovik, “Algoritmamız ileride daha da geliştirilebilir ve kuantum bilgisayarlarının karşılaştığı hataları azaltabilir” dedi.
Lesovik’in ekibi, Illinois’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim insanlarıyla birlikte çalışarak zamanın tek bir elektrondaki okunu tersine çevirmek üzere programlanmış bir kuantum sistemde binlerce deney gerçekleştirdi.
Fizikçiler kuantum bilgisayarı kullanarak büyük bir başarıya imza attı
Binlerce denemeden sonra, fizikçiler iki kubit ile çalıştıklarında ‘zamanı geri döndürme’ başarı oranının yüzde 85 olduğunu ifade etti. Kubit sayısı üçe çıktığında ise bu oran yüzde 50’ye düşüyor. Kuantum bilgisayarın, elektronlardan ve kuantum bilgisayarları için kullanılan veri birimi olan kubitlerden oluştuğunu söyleyelim. Yapılan zamanda yolculuk deneyinde kullanılan kuantum bilgisayarında kubitlerin giderek daha karmaşık bir şekilde 0’dan 1’e ve tam ters yönde veri birimi değerini değiştirdiği ifade ediliyor. Bu süreçte kodu oluşturan değer dizisi tamamen kayboluyor. Üçgen şeklinde duran bilardo toplarının tek ıstaka vuruşuyla rastgele dağılmasına benzetiliyor. Kuantum bilgisayarındaki bir diğer program ise kendi kendine evrilen bu kod kaosu içerisinden bir düzen yaratıyor ve kubitler başlangıçtaki noktalarına geri dönüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İlginizi çekebilir
Google’dan “dans figürüleriniz” için hazırlanan eğlenceli yapay zeka