Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda günümüzün neredeyse tamamını geçirirken hiç bu ağların size bir getirisi olabileceğini hayal ettiniz mi? Facebook beğenilerinize ya da retweet sayınıza göre size ödeme yapılsaydı mesela? Kulağa imkansız gelebilir ama değil. Çiçeği burnunda sayılabilecek sosyal ağ Bubblews size yazdığınız yazılar için ödeme yapmayı teklif ediyor.
Pek çok sosyal ağ kişisel bilgilerinizi alıp bunu reklama dönüştürüyor. Yazdığınız her yazı onlar için bir gelir kaynağına dönüşürken, kimi kullanıcı için iç dökme seansı kimi kullanıcı içinse “internet ünlüsü” olmak için bir fırsat. Ancak sosyal ağlardaki mesajları için para alan, en azından sosyal ağın kendisinden para alan kullanıcı yok.
Bubblews’ın CEO’su sosyal ağların kullanıcılara adil davranmadığını düşünüyor. Onlardan beslenip büyürken, kullanıcılara karşı herhangi bir “ödeme” yapılmadığına vurgu yapıyor. Bu yüzden kendi sosyal ağı içinde kullanıcılara para ödemeyi teklif ediyor. Başta çok heyecan verici bir fikir olsa da ödeme tahmin edebileceğiniz gibi biraz düşük. Aldığınız her beğeni, görüntüleme ve yorum için 0,01 dolar kazanıyorsunuz. Yani Bubblews kullanarak zengin olmak öyle kolay bir iş değil. Ancak popüler bir kullanıcının gelir elde etmesi de imkansız değil.
İşleyişi Twitter’a benzeyen Bubblews’da oluşturacağınız paylaşımın minimum 400 karakter içermesi gerekiyor. Twitter gibi kısa ve öz yazılar yerine, uzun, anlamlı paylaşımlar yapılması amaçlanmış. Bubblews’a girip yemek tarifi verebilir, tatil anılarınızı anlatabilir, hikayeler paylaşabilirsiniz. Yeni sayılabilecek bir platform olduğunu düşünürsek henüz aktivite açısından biraz durgun bir ortamla karşılaşıyorsunuz. 200 bin aktif kullanıcısı bulunan Bubblews, Facebook, Twitter gibi devlerle yarışma yolunun henüz çok başında. Şimdilik herhangi bir mobil uygulama sunmuyor oluşu da en büyük dezavantajı diyebiliriz. Mobil çağda çoğu kimsenin sosyal ağlara daha çok telefonla bağlandığını düşünecek olursak Bubblews, para kazanmak için henüz çok da uygun koşullara sahip değil. Ancak sabırlı kullanıcıların uzun uğraşlar sonucu yazılarını kazanca dönüştürmesi mümkün.