Bazen doğa ile ilgili hemen hemen her şeyi bildiğimizi yanılgısına kapılıyor olsak da yeni yapılan araştırmalar bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Kuşların birbiriyle iletişimiyle ilgili keşfedilen yeni bir detay bu türle ilgili yepyeni bir bilgi edinmemizi sağlıyor.
İnsanlar bulundukları ortama göre ses tonunu ayarlayarak iletişim kuruyor. Örneğin çok kalabalık bir ortamda ses tonunu yükselterek karşısındaki kişiyle iletişim kurmaya çalışıyor. Belirtilenlere göre kuşlar da kalabalıklarda iletişimi sağlayabilmek adına benzer bir yöntem kullanıyor. Kalabalık ortamlarda kuşların seslerini değiştirdikleri ve ortam sakinleştiğinde normal seslerine geri döndükleri ifade ediliyor. Nasıl ki insanlar yemeğin ortasında tuzun uzatılmasını isterken feryat figan bağırmıyorsa kuşlar da durduk yere ses tonunu değiştirmiyor.
George Mason Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kuşların sesinde bu şekilde bir değişiklik yapmasının önemli bir dezavantajı da bulunuyor. Duyulabilmesi için ses tonu değiştirildiğinde diğer kuşlar normal sese verdiği tepkiye göre bu farklı frekanstaki sesi çok fazla ciddiye almıyor. Dolayısıyla kuşların arasındaki iletişim güçlü olmayınca çiftleşme ihtimali azalıyor ve bu da kuş türlerine zarar veriyor. Bunun için bazı bölgelerde seslerin azaltılması gibi bazı çalışmalar yapılması gerektiği düşünülse de en azından trafiğin yoğun olduğu bölgelerde böyle bir çalışmanın yapılabilmesi pek mümkün görünmüyor.