LCD ekranlı kontak lens

10 Aralık 2012 21:54

Belçika Ghent Üniversitesi Microsistemler Teknolojisi Merkezi, LCD tabanlı bir kontak lens ekran geliştirerek önemli bir başarıya imza attı. Henüz prototip aşamasında olan kontak lens, bugüne kadar yapılmış benzerlerinin aksine yüzeyin bir kısmını değil tamamını kullanabiliyor.

Tüm yüzeyi kullanabilmesi sayesinde  LCD tabanlı kontak lens ekranlar, çeşitli piksel boyutlarının ve miktarlarının kullanımına izin veriyor. Kontak lens, şu anda dolar işareti gibi basit işaretleri kullanıcılara gösterse de bu teknolojinin gelecekte daha iyi bir hale geleceği söyleniyor. Bu teknoloji bunun yanında güneş gözlüğü yerine veya gözün dış görüntüsünü değiştiren aksesuarlar olarakta kullanılabiliyor.

Projenin araştırmacılarından Jelle De Smet, likit kristal hücrelerin kullanıldığı esnek ekranların normalde yeni bir şekil alacak şekilde tasarlanmadığını belirtiyor. De Smet, zor kısmın çok ince, küresel şekilli, aktif katmanlara sahip substratı (biyokimyada enzimlerin tepkimelerinde işlenen maddelere verilen isim) ekstrem kalıp süreçlerinden başarıyla geçirmek olduğunu söyledi. Yeni tür iletken polimerleri kullandıklarını belirten De Smet, bunları pürüzsüz küresel hücrelere entegre ettiklerini ve bu şekilde LCD tabanlı kontak lensi elde ettiklerini söyledi. De Smet’e göre, temel teknolojisi tamamlanan kontakt lensler birkaç yıl içinde farklı uygulamalar için hazır olacak.

VİDEO

Paylaş