reklamı kapat

POPÜLER

Lenovo IdeaPad U110

 - Güncelleme: 15 Aralık 2008 01:18

Yıllarca geleneksel ThinkPad tasarımıyla kullanıcıların karşısına çıkan Lenovo, bazı kesimlerin ‘sıkıcı’ bulduğu tasarımını IdeaPad’le değiştirip, kullanıcılarını U110’un tasarım ve özellikleriyle şaşırtmakla kalmayıp kendine hayran bırakıyor. Tasarım yönünden yılın en iddialı dizüstü bilgisayarıyla karşı karşıyayız. Fakat görüntüsü sizi yanıltmasın. O süslü püslü bir netbook değil. Hatta MacBook Air’den sonra bizi bu denli kendine hayran bırakan bir dizüstü bilgisayar olmadı dersek abartmış olmayız. Alışılagelmiş dizüstü bilgisayar tasarımın dışında teknoloji ürünlerinden hoşlanan, taşıması kolay, küçük ve hafif dizüstü bilgisayar tutkunları için üretilen IdeaPad U110, firmalar arası tasarım, incelik ve hafiflik yarışının habercisi.

MİNİK SAĞLAM KASA
U110’un en ilginç yönü tasarımı. Kırmızı ve siyah seçenekleriyle üretilen bilgisayarın alüminyum ekran kapağında çiçek ve asma deseni ile işlenmiş. Bilgisayarın alt bölümünü çevirdiğimizde soğutma fan çıkışlarında da aynı işlemeler söz konusu. Bilgisayar çalıştığında klavyenin üst bölümünde de yine aynı işlemeler dokunmatik tuş takımı için yapılmış. Yeri gelmişken bu tuş takımı kullanıcı o bölüme dokunmadığı sürece meydana çıkmıyor. Dokunulduğunda da turuncu ışıkla beliriyor ve istenildiği takdirde buraya farklı tuş görevleri atanabiliyor. IdeaPad U110 küçük olmasına rağmen şaşırtıcı derecede sağlam tasarlanmış. Ekran etrafındaki alüminyum kenar ve magnezyum alüminyum kasa sağlamlık ve hafiflik sağlıyor. Herhangi bir noktasının bastırıldığında esnememesi de hoşumuza giden detaylar arasında.

ZORLAMAYIN OYUN İÇİN YAPILMADI
Intel’in 1.6 GHz Core 2 Duo L7500 işlemcisine yer verilen U110’un farklı tasarımı ve sağlam kasasını görüp oyun ya da performans bilgisayarı olarak kullanmaya başlamanız hayal kırıklığı yaratabilir. Çünkü bu işler onun üretim amacı dışında olan görevler. Intel X3100 grafik işlemciye sahip olan bilgisayar ofis uygulamalarını çalıştırmasının yanı sıra internet ihtiyaçlarını karşılayan ve iyi bir seyahat arkadaşı. Pek çok ortalama bilgisayar kullanıcısı için yeterli olarak gördüğümüz U110’da sistemi yavaşlatan 4200 rpm’lik sabit diske yer verilmesine anlam veremedik. U110’da 11.1 inç WXGA 1366×768 piksel ekrana yer veren Lenovo’nun bu seçimi iyi fakat ekrandaki yaşanan parlamalar özellikle metin okurken gözleri oldukça yoruyor. Grain ve parlama dışında ürünün ekran performansı, sunduğu renk ve görüş açısı oldukça iyi. ThinkPad serisinde olduğu gibi ekran kapatıldığında yerinde durmasını sağlayan çift mandala U110’da da yer verilmiş. Aynı zamanda bu gergin mandallar monitörün kullanıcının isteğine göre istediği açıda kalmasını da sağlıyor. Bilgisayarın Türkçe hazırlanan klavye tuş takımı cilalı piyano siyah. Kasada olduğu gibi tuşlarda da esneme ve ses yok. Normal klavye tasarımına göre büyük tutulan tuşlar ve tuşlar arasında yeterli boşluk olmaması özellikle klavyeye bakmadan yazan kullanıcılar için zorluk çıkartabiliyor. Ama görünüm, kullanım ve bilek kısımlarının korunması kullanıcıyı havaya sokuyor.

DAHİLİ OPTİK SÜRÜCÜ YOK
Lenovo U110’da sunduğu bağlantı noktalarıyla Apple’ın MacBook Air’ine göre çok daha cömert davranmış. Sıralamak gerekirse 3 adet USB 2.0, FireWire, Express kart, ethernet, 5 farklı format hafıza kart girişi, VGA çıkışı, mikrofon girişi, kulaklık çıkışı ve Kensington kilit çıkışı U110’da bulunanlar. Küçük boyutlarda üretildiği için Lenovo mühendisleri U110’da HDMI ve ExpressCard slotuna yer verememişler. Üzerinde dahili optik sürücüsü olmasa da USB bağlantılı bir çift katmanlı CD/DVD kaydedebilen sürücü ile beraber geliyor. Sürücü de kauçuk kaplaması ve gümüş renkli havalandırma delikleriyle oldukça şık duruyor. Ürüne ses yetenekleri açısından baktığımızda, bu boydaki bir dizüstü için oldukça iyi stereo hoparlörlere sahip. Ekran ve klavyenin birleştiği noktada yer verilen hoparlörlerden surround ya da bass  ses elde edilmese de kaliteli video izlemek için yeterli. Isınma konusunda da dersine iyi çalışan Lenovo, U110’da gerçek anlamda iyi bir işe imza atmış. Ürün kolay kolay ısınmadığı gibi, uzun kullanımlarda rahatsızlık vermiyor. Standart 4 hücreli ve 7 hücreli pille gelen U110, 4 hücreli pille 2 saat, 7 hücreli pil ile 6 saate yakın kullanım olanağı sunuyor. Birçok deneme sürümü yazılımla birlikte gelen bilgisayarda güvenlikte üst düzeyde tutulmuş. Lenovo yeni oyuncağında parmak izi okuyucusu yerine VeriFace isimli yüz tanıma uygulamasına yer vermiş. Performansıyla bizi etkilemeyi başaran uygulamayı mutlaka test etmelisiniz.

PUANLAMA
-4YILDIZ-

ARTILAR
Tasarım, ağırlık, pil ömrü, performans

EKSİLER
Ekran, başlangıç hızı, klavye tasarımı, fiyat

SONUÇ
Son dönemde bizi etkilemeyi başaran sayılı bilgisayarlardan biri olan U110, ufak bilgisayar arayıp ve para harcamaktan çekinmeyen kullanıcılar için en iyi seçenek

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
Intel Core 2 Duo T 7500 (Maks. 2.2 GHz, 4 MB, 800 MHz)

Ekran
11.1 inç, WXGA LED, 1366 x 768 piksel

Ekran Kartı
Intel X3100

RAM
2 GB

Sabit Disk
120 GB 4200 rpm

Optik Sürücü
USB Çift Katmanlı DVD+R

Bağlantılar
3 adet USB 2.0, Firewire, Express kart, Ethernet, 5x hafıza kartı, VGA çıkışı, mikrofon girişi, kulaklık çıkışı, Kensington kilidi

Boyutlar
275 x 195 x 22 mm

Ağırlık
1.09 Kg

İLGİLİ HABERLER