SAVAŞ ALANI
T400’ün konfigürasyon öğeleri arasında; 2.40 GHz hızında Intel Core 2 Duo P8600 işlemci, 256 MB paylaşımsız, paylaşımlı ise 996 MB’a kadar çıkabilen ATI Mobilty Radeon HD 3400 ekran kartı, 2 GB DDR2 bellek ve toplamda 250 GB büyüklüğünde sabit disk alanı bulunuyor. Lenovo ThinkPad T400’ü bir ‘oyun canavarı’ olarak tanımlamamız elbette zor; ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere oynadığınız oyunlardaki bazı özelliklerden taviz verdiğinizde memnun kalacak ölçüde bir performans alabiliyorsunuz. Oyun ve bazı grafik testlerimiz sırasında, yoğun kaplamalı ve hareketli bölgelerde performanstan kaybettiğini gözlemlediğimiz T400, oynadığınız oyunun gerek çözünürlük değerini düşürdüğünüzde, gerekse de bazı özelliklerini kapattığınızda, günümüz oyunlarını bile rahatlıkla çalıştırabilecek bir düzeye geliyor. Öyle ki, biz T400’de Call of Duty: World at War oynadık. Siz neden oynamayasınız?
KONFİGÜRASYON DEMİŞKEN…
Konfigürasyona ve oyunlara değinmişken, diğer multimedya kategorilerini de atlamayacağız elbette. T400’ün 14.1 inç genişliğindeki ve 1440×900 piksel çözünürlüğü destekleyen ekranı mat bir malzemeden üretilmiş olması nedeniyle, kendini yansımalardan bir hayli sıyırıyor ve bu sayede de izlediğiniz film, klip veya görüntülediğiniz herhangi bir görüntü sırasında pek fazla görüntü kaybıyla karşılaşmıyorsunuz. Ancak karanlık sahnelerde bazı detayları görebilmek için ekranı ileri geri oynatmanız ve ekran ışığını açmanız gerekebilir ki, bu sorun genel olarak pek çok dizüstü bilgisayarda da bulunuyor. O nedenle T400 ile film izlerken çok fazla sorun çekeceğinizi zannetmiyoruz. Keza T400’ün ses konusundaki yeteneği de bu savımızı güçlendiriyor.
CİDDİ TASARIM
Tamamen siyah rengin hakim olduğu T400’ün tasarımında, mat bir malzeme kullanılmış. Tuş büyüklüklerinin ve tuş aralıklarının rahat kullanıma izin verdiği tuş takımının hemen üst bölümünde yer alan fonksiyon tuşlarının olduğu kısım ise, o alana ilave edilen kısayol tuşları nedeniyle yeniden konumlandırılmış. İlk başta alışmakta güçlük çekseniz de, bir süre sonra kullanımına alışabileceğiniz bu tasarıma sebebiyet veren kısayol tuşları arasında da; ses ile ilgili kısayolları, açma kapama ve sisteminizle ilgili pek çok işleme anında ulaşabilmenize imkan tanıyan ThinkVantage kısayol tuşunu bulabiliyorsunuz. Gözlerinizi T400’ün touchpad bölümüne doğru kaydırdığınızda ise, touchpad alanında touchpad’in yanı sıra bir de TrackPoint’le karşılaşıyorsunuz. Açıkçası bu tercihe pek anlam veremedik. Zira pek çok kullanıcı, ihtiyacı olmadığı durumlarda touchpad’i bile kullanmak yerine dizüstü farelerini tercih ediyor.
PARMAK İZİYLE TAM GÜVENLİK
T400, ortalama kullanıcılara hitap etmesine karşın, çevresindeki pek çok gelişmiş bilgisayarda bulunan bazı gelişmiş özellikleri de bulundurmuyor değil. Klavyenin hemen sağ alt tarafında bir parmak izi okuyucusu taşıyan T400, bu sayede daha güvenli bir yapıya bürünüyor. Bunun yanı sıra karanlık ortamlarda rahatlıkla çalışabilmeniz açısından düşünülerek ekranın üst kısmına yerleştirilmiş olan ThinkLight klavye ışığı da, eminiz ki hoşunuza gidecek bir özellik. Elbette klavye aydınlatması daha iyi olurdu, ancak hiç olmamasından iyidir. Bu özellikler çevçevesinde değinmek istediğimiz son nokta ise, T400’ün pil yuvasında bulunan SIM kartı girişi. Bu SIM kartı yuvasına SIM kartınızı takarak T400 ile dolaştığınız her yerden internete rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
SON SÖZ
Testimiz boyunca ciddi bir sorunla karşılaşmadığımız ve ‘ortalama bir dizüstü bilgisayar’dan beklenilenin üzerinde bir performans sergileyen T400 hakkında söyleyebileceğimiz son sözler ise, T400’ün kaderini değiştirmeyecek türden olmasıyla birlikte, yine de, “Keşke,” dedirtecek cinsten. İlk olarak; T400’ün incelediğimiz modelinde nedense bir kamera yok. Elbette T400’ün diğer modellerinde bu seçenek bulunuyor, ancak kamera kullanımından kaçınılmış olması bize oldukça garip geldi. İkinci olarak da; T400’ün optik sürücüsü bazen inanılmaz derecede sesli çalışabiliyor. Kulaklarınız zaman zaman tırmalanabilir, aman dikkat!
EĞLENCE ZAMANI
THINKVANTAGE
PARMAK İZİ OKUYUCUSU
YANSIMASIZ EKRAN
KAMERA SEÇENEĞİ
TRACKPOINT
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
Yüksek performans, ThinkLight klavye aydınlatması, parmak izi okuyucusu, internet seçenekleri
EKSİLER
TrackPoint gereksiz kalmış ve optik sürücü sesi… Keşke kamera da olsaymış
SONUÇ
Yer aldığı kategoride bulunan ürünlerle kıyaslandığında, özellikle üzerinde bulundurduğu konfigürasyon öğelerine karşın sergilediği performansıyla dikkatleri üzerine çeken T400, Editörün Seçimi’ni hak ediyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşlemci
• Intel Core 2 Duo P8600 2.40 GHz
Ekran
• 14.1 inç WXGA (1440×900)
Ekran Kartı
• 256 MB ATI Mobility Radeon HD 3400
Bellek
• 2 GB DDR2
Sabit Disk
• 250 GB
Optik Sürücü
• DVD Multi Recorder CD-RW
Bağlantılar
• USB (2 adet)
• Bluetooth, Wireless
• Ethernet, Audio
• Microfon
• VGA, SIM kart yuvası
Ses Çıkışı
• Yerleşik stereo hoparlörler
Pil Ömrü
• Yaklaşık 5 saat
Boyutlar
• 335.5 x 238 x 27.6 – 31.9 mm
Ağırlık
• 2.2 kilogram