Bir tabletten beklediğinizin ne olduğuna bağlı olarak onlarca seçenek arasından seçim yapmanız mümkün. Ekran boyutu, ekran hassasiyeti, işlemci, kasa malzemesi, incelik, hafiflik, bağlantılar gibi birçok kriter bu noktada devreye giriyor. Ancak işin içine işe yönelik kullanım ve güvenliği soktuğunuzda seçenekler azalıyor. Lenovo ThinkPad Tablet, alışık olduğumuz ThinkPad kalitesini tablete taşıyor ve bu sayede iş dünyasına yönelik bir ürün olarak ortaya çıkıyor. Baştan söylemekte yarar var, şayet iş için kullanmaya niyetli değilseniz, Lenovo’nun bir diğer tablet modeli IdeaPad Tablet K1’e bakmanızda yarar var. Kullanmayacağınız aksesuar ve uygulamalar için ekstra masrafa girmeye gerek yok. Benim aradığım bu diyorsanız, buyurun; tasarım özelliklerinden başlayalım.
SİYAH, KÖŞELİ VE DÜZ
ThinkPad serisi dizüstü bilgisayar malzeme kalitesi açısından nasıl farklı bir yerde duruyorsa ThinkPad Tablet de aynı şekilde rakiplerinden ayrılıyor. Kasa, kaymayı önleyen özel malzemeyle kaplı plastikten. Ancak verdiği his oldukça sağlam. Kenarından, köşesinden söz edecek olursak: Sağda yalnızca açma / kapatma tuşu; solda ise tam boy USB yuvası ile hoparlör bulunuyor. Üst kısmında ses açma / kısma tuşu ile kalem yuvası yer alıyor. Kalemi çıkardığınızda açılan yuvayı kapatmak için ayrı, minik bir kapak da bulunuyor. Alt kısımda ise klasik olarak bağlantılar konumlandırılmış. Kart yuvası ve SIM kart girişi bir kapak altına saklanmış. Hemen yanında ise sırasıyla dock yuvası, micro-USB girişi, micro-HDMI girişi ve kulaklık girişi duruyor. Gorilla Glass kaplı 10,1 inçlik IPS TFT LCD ekran yeterince parlak ancak ne yazık ki aynı ölçüde hassas değil. İncelememiz boyunca komutları yerine getirmesi için ekrana tekrar tekrar dokunmak zorunda kaldık. Ekranın hemen altında fiziksel özellikte 4 tuş bulunuyor. Bu tuşlarla ekran döndürmeyi kilitleyebiliyor, internet tarayıcıyı açabiliyor, geri gelebiliyor ve ana ekrana dönebiliyorsunuz. Tasarıma ilişkin değineceğimiz son detay, arka yüzdeki ThinkPad logosu. “i” harfinin noktasından capcanlı bir kırmızı ışık yayan logo, sıkıcı görünen bu tabletin göze en hoş gelen yeri. Kılıf ve klavyeyi bir arada sunan aksesuar, hem yazı yazmak için hem de tableti taşımak için kullanabileceğiniz bir yardımcı ve tabletle birlikte geliyor. Üzerinde TrackPoint de bulunan Türkçe klavyenin tuşları rahat yazmaya müsait ancak touchpad’i olmaması özellikle tıklama işlemlerinde biraz zorluk yaratıyor.
ICE CREAM SANDWICH YOLDA
ThinkPad Tablet’te, 1 GHz hızında çalışan, çift çekirdekli, Tegra 2 chipsetli bir ARM işlemci bulunuyor. Performansı oldukça tatminkar. İşletim sistemi 3.1 Honeycomb ancak mayıs ayından itibaren en yeni Android sürümü 4.0 Ice Cream Sandwich’e yükseltilebileceği belirtiliyor. Lenovo, işletim sisteminde kendince ufak güncellemeler de yapmış. Bunlar arasında en dikkat çeken ana ekranın hemen ortasına yerleştirilmiş olan Lenovo Launch Zone widget’ı. Ön tanımlı olarak dört uygulama ve internet tarayıcı kısayolu barındıran bu widget üzerinden doğrudan ayarlara erişmek de mümkün. Onun haricinde, ekranın altında kalan ikona dokunduğunuzda ortaya çıkan “Favoriler” menüsü var. Buraya da sık kullandığınız, elinizin altında olmasını istediğiniz altı uygulamanın kısayolunu ekleyebiliyorsunuz. Facebook, Twitter ve e-postanızı bir araya toplayan SocialTouch da tek bir arayüz üzerinden akışları takip etmek için ideal. Tablette, Android Market’in haricinde Lenovo’ya özel Lenovo App Shop da yer alıyor. Burada Thinkpad Tablet için uyarlanmış veya onunla uygun olduğu düşünülen, Lenovo’nun seçtiği onlarca uygulama bulunuyor.
ÖN YÜKLÜ UYGULAMALAR
İki uygulama marketi var ve buradan dilediğiniz uygulamayı indirmeniz mümkün. Ancak Lenovo sizi zahmetten kurtarıp birçok uygulamayı ön yüklü olarak sunuyor. İş ve güvenlik odaklı uygulamalar kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak birçok özellik sunuyor. Computrace uygulaması, tabletinizin başına bir iş geldiğinde uzaktan erişmeye, tableti kilitlemeye veya içindeki bilgileri silmeye yarıyor. 30 günlük deneme sürümü yüklü olan McAfee Mobile Security tabletinizi mobil dünyada giderek artan kötü niyetli yazılımlara karşı koruyor. Citrix Receiver ile de kullanıcılar iş uygulamalarına uzaktan erişebiliyor ve sanal masaüstlerini görüntüleyebiliyor. Verimliliği artırmaya yönelik uygulamalar arasında ise bir ofis uygulaması olan Documents To Go, özel kalemle notlar almanızı sağlayan MyScript Notes Mobile, yazıcılara erişim sağlayan PrinterShare ve Türkçe T9 destekli klavye FlexT9 yer alıyor. Kalem bahsi açılmışken belirtelim, açıkçası kalemin performansından pek memnun kalmadık. Ekranın kalemi algılaması oldukça güç oldu. Algıladığında ise yazdıklarımızın düzgün bir şekilde yazıya dönüşmesi için insanüstü bir çaba gerektiğini gördük. Eğlence amacı dışında kullanmak pek pratik değil anlayacağınız. Uzun makaleler yazma hayali kurmayın. Yazı boyunca sıkça bahsettik ama yine tekrar edelim: ThinkPad Tablet iş odaklı bir tablet. Bu nedenle kişisel kullanım için düşünüyorsanız kararınızı tableti görmeden vermeyin. Ancak şirketiniz size bir tane verirse ve işlerinizi onunla yürütmeniz istenirse sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olabilirsiniz.