reklamı kapat

POPÜLER

Lenovo ThinkPad X301

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:47

İNCE VE MÜTEVAZİ TASARIM
Öncelikle X301’in fazlasıyla ince bir yapıya sahip olduğunu, tasarımınınsa oldukça sade ve bu sadelikle birlikte oldukça şık durduğunu söylememiz gerek. Hem dış, hem de iç yüzeyde kullanılan mat malzeme, üzerine dokunduğunuzda iyi bir dokunma hissi yaratıyor. Doğrusu X301 oldukça kaliteli bir yapıya sahip. 13.3 inçlik ekranın hemen üzerinde yer alan kameranın yanında, daha önce mart sayımızda yine bu sayfalarda yer verdiğimiz ThinkPad T400’de de karşımıza çıkan ThinkLight’a rastlıyoruz. Karanlık ortamlarda tek yoldaşımız olan bu ufak LED ışığı T400’de gördüğümüzde de oldukça beğenmiştik zaten. Bu fikrimiz şimdi de aynı. X301’in klavye bölgesine baktığımızda ise, yine artık klasikleşmiş Lenovo tuş takımıyla karşılaşıyoruz. Her zamanki gibi sağlam ve kullanım karmaşasından uzak bir yapıya sahip olan X301’in tuş takımının üst kısmında da, ses seviyesini ayarlayabileceğiniz tuşları ve ThinkPad’le birlikte gelen yazılımlara kısayoldan ulaşabileceğiniz ThinkVantage tuşunu görebiliyoruz. Tuş takımının orta kısmında  ve touchpad bölgesinde TrackPoint elemanlarının bulunduğunu da söylemeliyiz. Touchpad alanının kullanımı ise sorun çıkartmayacak türden. Touchpad’in hemen yanında ise, dizüstü bilgisayarında fazladan güvenlik önlemi almak isteyenlerin beğenecekleri parmak izi okuyucusu bulunuyor. Hoparlörler klavyenin bilek bölgesinde sağ ve sol tarafa konumlandırılmış. Bu sayede iyi bir ses performansı almanız mümkün. Bu arada X301’in ekranını 180 dereceye kadar yatırabileceğinizi de sözlerimize eklememiz gerekli.

ANA FİKİR ‘PERFORMANS’ DEĞİL
Tasarımı ve sunduğu taşınabilme kolaylığı ile mobiliteye büyük katkıda bulunan X301, sistem performansı konusunda ise fazla bir şey sunmuyor. Ancak bunu bir eksi olarak nitelendirmek mümkün değil, zira X301’in konu başlığı ‘performans’ değil. X301’in üzerinde 1.40 GHz hızında Intel Core 2 Duo U9400 işlemci, hızı toplamda 772 MB’a kadar çıkabilen yerleşik bir ekran kartı, 2 GB bellek ve 120 GB sabit disk bulunuyor. X301 bu haliyle her ne kadar ‘sistem canavarı’ olan diğer dizüstü bilgisayarlarla karşılaştırıldığında fazlasıyla yetersiz sistem öğelerine sahipmiş gibi görünse de, aslında kendi kulvarında bu öğeler oldukça yeterli. Ancak X301’in eksi yönleri de var elbette. Bunları sıralamak gerekirse, şunları sayabiliriz: Bir HDMI çıkışının olmaması, e-sata ve çoklu kart girişlerine yer verilmemiş olması ve oldukça pahalı bir fiyata sahip olması. Tamam, başarılı özellikleri fazlasıyla var, ancak özellikle fiyatıyla cep yaktığı da bir gerçek. Bu nedenle kullanıcılar tarafından tercih edilmekte zorlanacaktır diye  düşünmeden geçemiyoruz.

DİKKAT: GÜVENLİK!
Hafifliği sayesinde Formula 1 ekipleri tarafından tercih edilen X301, ayrıca sahip olduğu güvenlik önlemleri ile de dikkat çekiyor. Yukarıda da değindiğimiz parmak izi okuyucusuna ek olarak, G/Ç bağlantı noktası devre dışı bırakma özelliğine sahip ve 32 byte’lık şifre korumasıyla donatılmış olması sayesinde verilerinizi korurken, aynı zamanda izinsiz girişi engellemeye destek olarak da güvenlik açıklarını kapatıyor. Bunun yanı sıra sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı bir klavyeye sahip olan X301, klavyenin üzerine dökülen sıvıyı sahip olduğu drenaj sistemi ile sistem bileşenlerini koruyarak kasanın içinde dolaştırdıktan sonra, kasanın altındaki çıkıştan boşaltma becerisine sahip. Tüm bunların yanı sıra ThinkPad Güvenlik Kafesi ile adlandırılan bir sisteme de sahip olan X301, sistem bileşenlerini sert hareketlere karşı koruyarak bileşenlerin zarar görmesini engelleyebiliyor. Üstelik bu özelliği ThinkVantage Aktif Koruma Sistemi ile güçlendiren Lenovo, böylece örneğin hareket halindeyken X301’i yere düşürdüğünüzde, hareketteki ani değişimlerin algılanarak verilerinizi korumak için sabit diskin çalışmasının geçici olarak durdurulmasını ve bu sayede de diskin okuyucu kafa tarafından zedelenmesini önlemiş. Sistem bileşenlerini korumacı bir tutum takınması sayesinde X301’in fazlasıyla güvenli bir yapıya büründüğü bir gerçek. Ancak elbette işin yazılım kısmı da es geçilmemiş. Beraberinde pek çok yazılım getiren X301, bunun yanı sıra ThinkVantage Rescue and Recovery özelliği sayesinde de tek tuşla sisteminizi onarmanıza imkan tanıyor. Böylece sisteminiz bozulduğunda kara kara düşünmek zorunda kalmıyorsunuz.

ÖNCE GÜVENLİK
lenovo-thinkpad-x301-2Verilerinizi güvende tutabilmeniz için parmak izi okuyucusuna yer verilmiş

THINKLIGHTlenovo-thinkpad-x301-3Karanlık ortamlarda kameranın yanındaki ThinkLight ile aydınlanabilirsiniz

TRACKPOINTlenovo-thinkpad-x301-4X301’de touchpad’in yanı sıra bir TrackPoint de bulunuyor

STEREO HOPARLÖRLER
lenovo-thinkpad-x301-5Sağ ve sol taraflara yerleştirilmiş olan hoparlörlerin performansı başarılı

İNCE TASARIMlenovo-thinkpad-x301-623 mm kalınlığa sahip olmasına rağmen optik sürücü de bulunuyor

13.3 İNÇ EKRANlenovo-thinkpad-x301-713.3 inç genişliğindeki ekranı, 180 derecelik açıyla yatırmanız da mümkün

PUANLAMA
-4YILDIZ-

ARTILAR
Hafifliği, ince ve sade tasarımı, klavyesinin suya karşı dayanıklı oluşu, veri kayıplarına karşı alınan güvenlik önlemleri.

EKSİLER
Bağlantı girişlerinde sınırlı davranılması ve özelikle HDMI çıkışının olmaması. Yüksek fiyatı.

SONUÇ
Kolay taşınabilir olması ve güvenlik önlemleri içermesinden dolayı, bir dizüstü bilgisayarda bu iki özelliği arayan kullanıcıların rahatlıkla tercih edebilecekleri bir ürün. Ancak fazlasıyla pahalı.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• Intel Core 2 Duo U9400 1.40 GHz

Ekran
• 13.3 inç WXGA+ LED (1440×900)

Ekran Kartı
• Mobile Intel GMA 4500MHD 32 MB

Bellek

• 2 GB DDR2

Sabit Disk
• 120 GB HDD

Optik Sürücü
• DVD RW DL

Bağlantılar
• USB (3 adet), Bluetooth
• Wireless, Ethernet
• Audio, Microphone, VGA, Kamera

Ses Çıkışı
• Stereo hoparlörler

Pil Ömrü
• Yaklaşık 4 saat

Boyutlar
• 318 x 231 x 23 mm

Ağırlık
• 1.4 kilogram