Son dönemin en çok ilgi çeken olayı herhalde gözlüksüz izlenebilen 3D ekranlar ve 3D içerikler olsa gerek. LG Optimus 3D, öyle alelade bir 3D akıllı telefon değil; dünyanın ilk gözlüksüz 3D destekli akıllı telefonu. Bundan aylar evvel, bu seneki World Mobile Congress’te tanıtılacağı duyurulduğunda LG Optimus 3D, teknoloji camiasını oldukça heyecanlandırmıştı. Üzerinden aylar geçti, teknoloji daha da gelişti ve bizler için bir efsane olmaktan çıktığı için heyecanımız da yatıştı. Özelikle geçen ayki HTC Evo 3D rüzgarından sonra Optimus 3D, büyük coşkuyla karşılanmadı. Ancak kesinlikle yakından incelemeye değer bir telefon.
DIŞ GÖRÜNÜM
LG Optimus 3D, 4,3 inç büyüklüğünde ekrana sahip. Bu büyüklükteki ekranı sayesinde mobil oyun konsollarıyla yarışabileceği söylentisi gayet açık ve de net bir şekilde tarafımızca doğrulanmış durumda. Üstte açma kapama tuşu ve 3,5 mm’lik kulaklık girişi mevcut. Sağda ses kontrol tuşları ve deklanşör olarak atanmış kamera tuşu bulunuyor. Sol yanda microUSB ve microHDMI girişleri var. Cihazın üzerinde başka fiziki tuş bulunmuyor. Arka kapağının fazlasıyla karizmatik görünmesinin sebebi sadece tek parçadan oluşan metalik malzeme değil; paslanmaz çelik şerit üzerine konuşlandırılmış birbirine yakın iki kameraya sahip olması. Karizmatik ama elinizden kayıp gitmeye müsait bir malzeme. Optimus 3D’nin büyüklüğü konusunda olumsuz bir eleştirimiz yok. Çünkü akıllı (çok akıllı) telefonların büyük ekranlı ve uçak pisti gibi olmalarına artık alıştık. Hatta narin ve incecik telefonlarla karşılaştığımızda durumu yadırgıyoruz.
ÜÇ BOYUTLU ÇEKİM
Optimus 3D, teknik özellikleri ile akıllı telefonlar arasında ön saflarda yer alıyor. 4,3 inçlik ekranın çözünürlüğü 480×800 piksel. Dahili belleği 8 GB ve tabii ki microSD kart desteği de sunuyor. Android 2.2 işletim sistemi ile çalışıyor. 2.3 güncellemesi geleceği yönünde söylentiler var; satın alırsanız bu ay güncellemeyi deneyebilirsiniz. Çift çekirdekli 1 GHz ARM Cortex-A9 işlemcisi bulunan Optimus 3D, güçlü bir cihaz; zorladığımızda teklemiyor. 512 MB’lık RAM’e sahip. Renk ve görüntü kalitesi söz konusu olduğunda ise gerçekten büyülendik. Ekran çözünürlüğünde rakiplerinin biraz gerisinde ancak parlak ve canlı bir görüntü sunuyor. Arkasındaki iki kamera 5’er MP çözünürlükte. 3D video çekmek istediğinizde 720p çözünürlüğe kadar kayıt yapmanıza imkan veren cihazla standart 2D çekim yapacaksanız limitiniz 1080p. Ayrıca cihaz, 1080p’ye kadar video oynatabiliyor. Teknik özellikleri ve donanımı ile inanılmaz farklı bir cihaz değil; rakipleriyle aynı kulvarda. Arayüzünün nasıl göründüğünü değerlendirirsek eğer estetikten yoksun kocaman ikonları ve yazı tipiyle Optimus 3D’nin hayranlık uyandırmadığını söyleyebiliriz. Burada anmamız gereken ve LG’nin de 2011’in ocak ayından beri dikkatleri çekmek istediği asıl nokta, üç boyutlu fotoğraf ve video çekebilmeniz ve üç boyutlu içerikleri Optimus 3D’nin ekranında gözlüksüz olarak izleyebilecek olmanız. Burada da tek rakibi olan HTC Evo 3D’yle kıyaslama yapmadan edemiyoruz.
AYARLANABİLİR DERİNLİK
Optimus 3D’nin HTC Evo 3D’ye göre bir artısı var. Zayıf bir arayüze sahip olmasına rağmen LG, gözlüksüz 3D gibi nadide bir özelliğe sahip telefonuna üç boyutlu bir menü yerleştirmiş. Tüm arayüzü üç boyutlu hazırlamayı tercih etmemişler; ayrı bir uygulama şeklinde hazırlanmış. Telefonun üç boyutlu içeriklerine vurgu yaparak sadece galeri, kamera, oyunlar, Youtube 3D gibi sekmelere ulaşım sağlanıyor. Güzel de hazırlanmış bir arayüzle LG, üç boyutlu içeriği özenle değerlendirmesini bilmiş. Cihazla üç boyutlu multimedya dosyalarını görüntülerken üç boyut derinliğini ayarlayabilmeniz de mümkün kılınmış. Söz gelimi, galeride fotoğraflarınız arasında gezinirken üç boyutlu fotoğraflarınız siz köşedeki 3D ikonuna dokunana kadar 2D olarak görünüyor. 3D, yani gerçek halini görüntülerken seçenekler sekmesinde 3D derinlik ayarı yapabileceğinizi göreceksiniz. Bunu kontrol edilebilir yapmaları gözleri daha çok yorulan kullanıcılar için iyi olmuş. Video kaydında gerçekten etkileyici sonuçlar elde ettik. Fotoğraflardaki gerçekçilik hissi Optimus 3D’de, Evo 3D’de olduğu kadar yüksek değil diyebiliriz ama video için tam tersi geçerli. Cihazda Asphalt 6, Lets Golf 2 ve Nova oyunları mevcut ve üç boyutlu oyun oynamak çok eğlenceli. Dileğimiz bu tür oyun ve film gibi multimedya içeriklerin kısa sürede artması. Aksi takdirde bu teknoloji ve bu teknolojiye sahip cihazların kullanım alanı fazlasıyla daralacak. Mobil halde 3D film izlemek yerine acayip gerçekçi anı fotoğraflarına bakmak gözlüksüz 3D’yi epeyce hafife almak olacak.
SON SÖZ
Haritalar, pusula, konum tabanlı uygulamalar, sesli komutlar, medya oynatıcı, DLNA, Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi, HSDPA gibi modern zamanların olmazsa olmaz akıllı telefon özelliklerine sahip olan LG Optimus 3D, bunlara ek olarak LG’ye özel birkaç yazılım da sunuyor. 1500 mAh’lik pili ile Optimus 3D’nin yoğun bir kullanımla bir günlük ömrü var.