LG ve Prada birlikteliği 2007 yılına dayanıyor. İlk telefondan iki yıl sonra bir tane; ondan da iki yıl sonra bir tane yeni model çıkaran LG Prada, telefonların 3’üncü versiyonu bu sene tanıtıldı. Neden inanılmaz bulduğumuzu anlatalım: Normalde bu tip marka birliktelikleri -hele ki markalardan biri lüks tüketim sınırlarına giriyorsa- özellikle dış görünüme önem verilen; tasarım ve malzemenin daha çok ön planda olduğu şekilci birliktelikler olur. Ancak LG Prada 3.0, klişe tabirle “güzel olduğu kadar zeki de”. 1 GHz çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, 8 GB dahili hafıza, 8 megapiksel kamera ve NFC gibi yenilikçi bir bağlantı standardı, Prada 3.0’ın teknik özellik listesinde yer alıyor. Özenle şekillendirilmiş siyah-beyaz bir arayüzü ve 650 dolarlık Amerika fiyatı… Bu kadar yüksek teknik değerlere sahip olmasına rağmen kendi seviyesindeki akıllı telefonlarla rekabetçi seviyedeki fiyatı onun neden inanılmaz diye nitelendirdiğimizi anlatıyor herhalde. Güncel söylemle tabii ki “bir iPhone 4S değil” ama beklemediğimiz kadar da iyi bir cihaz.
CAPCANLI EKRAN
İnce ve hafif bir telefon olan LG Prada 3.0’ın ekranı 480×800 piksel çözünürlük sunan IPS LCD özellikli. IPS panelin, geniş görüş açısı, doğru renkler üretmek ve her açıdan renk doygunluğu sunmak gibi bazı avantajları var. Renklerin çok güzel göründüğü ve kontrastın da yüksek olduğu bu ekranda LG Prada 3.0’ın siyah-beyaz hakimiyeti sağlanmış arayüzü çok hoş duruyor. Ama herkes için değil tabii ki. 4,3 inçlik ekranın altında yalnızca dokunulduğunda görünür olan dört Android tuşu bulunuyor. Ekranın üstünde “Prada” yazıyor. Farklı açılardan bakıldığında parlayan bu logo telefonun arka kapağı üzerinde de var. Deri görünümlü arka kapak deri değil. Prada’nın Saffiano deseni işlenmiş arka kapak, tasarıma güzel bir detay katmış. Güzel diğer bir detay tepedeki micro-USB girişi. Çok beğendiğimiz bu bağlantı noktası sola doğru çekilerek açılan minik bir çekmecenin altında duruyor. Hoparlör, 8 megapiksellik kameranın altında; arka tarafta yer alıyor. Kamera demişken kamerayı çok başarılı bulduğumuzu belirtmeliyiz. 8 megapiksel çözünürlüklü cihaz, en yüksek görüntü boyutunda 3264×2448 piksellik fotoğraflar çekiyor. Ayarlar ikonunun altında ISO, beyaz dengesi, görüntü boyutu, çekim modu, otomatik mod, zamanlayıcı, flaş, panorama, sürekli çekim sekmeleri bulunuyor. Panorama ya da sürekli çekimde fotoğraf boyutu VGA çözünürlüğüne düşüyor. Aydınlatmanın yeterli olmadığı mekanlarda bile ultra detaylı görüntüler yakalayabilen kamera, güneş ışığı altında neredeyse harikalar yaratıyor. Günümüzün üst segmente hitap eden, yüksek fiyat seviyelerinde dolaşan ve herkesin gözünün üzerlerinde olduğu akıllı telefonlarında ancak yakalanabilen bir düzeyde. Evet, az ışıkta renklerin capcanlı görünmediğini söylemeliyiz ama detaylar çok net. Çektiğiniz fotoğrafları düzenlemek, üzerlerinde efektler uygulamak isterseniz menüden görüntü editörü uygulamasına gitmeniz gerekiyor. Cihazın ön yüzünde 1 MP’lik kamera mevcut. Tepede, micro-USB girişinin yanında ön kameranın tam üzerine denk gelen bir tuş bulunuyor. Bu tuşa basmanızla öndeki kamera aktif hale geliyor. LG’nin Prada telefonunu kadınların kullanacağı düşüncesiyle oraya konulduğunu tahmin ettiğimiz bu tuş, bir kadının aynaya bakma ritüeli için kullanılacak gibi görünüyor. Ya da arkadaşlarıyla kendini rahatça fotoğraflayabilmek için.
UYGULAMALAR
Prada 3.0’da yüklü gelen uygulamaların ikonları da siyah beyaz. Ama Google servislerinin ikonları veya marketten indirdiğiniz uygulamalar tabii ki siyah beyaz simgelerle dolu menüde rengarenk göze çarpıyor. Ancak, ana ekranlarınızdan birine kısayolunu konumlandırdığınız bir uygulamanın arada sırıtmasını istemezseniz, LG’nin her duruma uygun bir tane bulabileceğiniz 55 tane siyah-beyaz simge listesine göz atabilirsiniz. Kısayol simgesinin üzerine basılı tuttuğunuzda ortaya çıkan bu simge seçme menüsünde Gmail, Gtalk, Facebook, Twitter gibi her türlü üçüncü parti uygulaması için siyah-beyaz bir seçenek var… Google Play için market arabası, oyunlar için joystick, hava durumu için bulutun ardındaki güneş gibi birçok simgeden beğendiğinizi kullanabilirsiniz. Benzeyen hiçbir şey bulamazsanız uygulamanın baş harfini kullanmanız da mümkün; 55 simge dışında bir de alfabedeki harfler var çünkü. Android 2.3.7 yüklü olan LG Prada 3.0’da bir masa saati modu var. Telefonu yatay ve dik bir şekilde koyma şansı bulursanız hoş bir masa saatine dönüşüyor. RemoteCall, SmartShare, SmartWorld, menüde göze çarpan LG’ye ait uygulamalar. Sonuncusundan oyun ve uygulamalar indirebilirken ilki ile LG müşteri hizmetlerinden teknik desteği uzaktan alabiliyorsunuz. SmartShare ise DLNA destekli başka cihazlardan içerik aktarmanızı ya da evdeki TV’de telefondan video oynatabilmenizi sağlıyor. Hesaplar ve senkronizasyon sekmesinden Twitter veya Facebook hesabınızı ekleyip sosyal ağlarınızı takip etmeye başlayabilirsiniz. Prada’nın kendi tarayıcısı ortalama bir hızla çalışıyor. Memnun kalmazsanız Google Play’den daha iyisini indirebilirsiniz. Prada 3.0 ile yüklü gelen fazla uygulama yok. Bu uygulamaların çoğu ne de olsa ya Türkiye’de çalışmıyor ya da hiçbir işe yaramayan ve gereksiz yer kaplayan yazılımlar oluyor. O yüzden yoklukları sevindirici.