Lityum iyon pillerin kapasitesini 3 katına çıkaran yeni pil prototipi üretildi

23 Mayıs 2017 12:00

Hayatımızda büyük yer kaplayan lityum iyon pillerin yavaş yavaş miladını doldurmaya başladığı bir gerçek. Daha önceki haberlerimizde de araştırmacıların yeni bir pil teknolojisi üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini yazmış, lityum iyon pillerin yerini alacak yeni bir enerji kaynağını bulmak istediklerini belirtmiştik. Görünen o ki lityum iyonu üçe katlayacak yeni bir teknoloji kapıda.

Rice Üniversitesinde yapılan çalışmalara göre önümüzdeki dönemlerde kullanılacak pil teknolojisi lityum-metal piller olabilir. Lityum iyon pillere kıyasla üç kat daha fazla enerji tutabilen lityum-metal pillere sorun yaratabilecek tek bir şey bulunuyor: Dendritler. Dendritler şarj sırasında pozitif kutuptan diğer elektroda geçerken kısa devre yaratan mikroskobik lityum fiberler. Bu kısa devre sonucu piller alev alabiliyor ve hatta patlayabiliyor.

Araştırmayı yöneten James Tour, lityum iyon pillerin dünyayı değiştirdiğini ancak artık gelebileceği en üst noktaya geldiği için bir sonraki teknolojiye geçişin gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. Bilim adamlarının dendrit problemini çözmesi durumunda daha yüksek kapasiteli, daha hızlı şarj olan pillerin geliştirilmesi işten bile değil. Rice Üniversitesinin çalışması ise dendrit büyümesini durdurma üzerine. Bunun için de üniversite beş yıl önce geliştirdiği özel bir materyal kullanıyor. İki boyutlu grafen kağıt ve karbon nanotüpleri kovalent bağ ile birleştiren araştırmacılar benzersiz bir üç boyutlu yapı elde ediyor.

Test sonuçlarına göre tam bir pil prototipi geliştirebilen araştırmacılar söz konusu prototipin 500 şarjdan sonra dahi performansını yüzde 80 koruduğunu belirtiyor. Bu test sırasında dendrit oluşumu da gözlemlenmiyor. Oldukça umut vadeden lityum-metal piller lityum iyon pillerin yerini alabilecek mi göreceğiz.

Paylaş