Lityum pil kaynaklı yangınlara son verecek teknoloji

15 Şubat 2014 12:10

Akıllı telefonlardan tabletlere, kullandığımız birçok cihazda bulunan lityum piller teknolojik destekçilerimizin can damarlarından biri. Ancak nedense bu alandaki teknolojik ilerlemeler kullandığımız cihazların hızını pek yakalayamadı. Lityum pillerin en büyük zaafı ise alev alma riskleri. Geçtiğimiz aylarda Tesla Model S elektrikli otomobil ve Boeing 787 Dreamliner uçak lityum pillerdeki sıkıntılar yüzünden yanmıştı.

Boeing Dreamliner yangını

Sıklıkla karşılaştığımız alev alarak yanan lityum pillere yönelik Amerika’da UNC Chapel Hill Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı önemli bir çözüm geliştirdi. Joseph DeSimone yönetimindeki ekip, tarihte çokça kez rastlanılan bir yöntemle; “yanlışlıkla” bu buluşa imza attılar. Ekip, gemilerde kullanılan malzemelere yönelik bir araştırma gerçekleştirirken, perfluoropolyether kısaca PFPE olarak adlandırılan ve lityum pillerde kullanılan polimerik elektrolite benzer kimyasal yapıdaki malzemenin lityum tuzunda çözünebildiğini ve yanmaz bir özellik kazandığını fark etti.

Tesla Model S yangını

Lityum iyon piller, iyonları pozitif elektrottan negatif elektrota ileterek güç üretirler. Şarj işlemi sırasında bu hareket tersine işler. Bu işlemin gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan zengin iyona sahip malzeme dimethil karbonattır (DMC) ki bu malzeme oda sıcaklığında dahi yanıcıdır. DeSimone’ye göre benzin ve bu malzeme kuzendir.  PFPE tam olarak da bu görevi çok daha verimli bir şekilde üstlenebiliyor. Verimlilik kavramını örnekle açacak olursak; Tesla veya Toyota Prius’da kullanılan elektrolitin nakil oranı yüzde 20 seviyesinde iken PFPE ölçümlerinde yüzde 91’lik oran elde ediliyor.

Bu teknolojinin ticarileştirilerek somut bir ürüne dönüşmesi için halen yıllar sürebilecek çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Ancak hem DeSimone ve ekibinin bu yöndeki çalışmaları devam ediyor hem de bilim insanlarının bu teknolojiye yönelik ilgisi artıyor. Haberi okurken biraz da telefonlarımızı iki günden fazla çalıştırabilecek bir pil teknolojisine odaklansalar keşke dediğinizi de duyar gibiyiz.

Paylaş