reklamı kapat

POPÜLER

yüz tanıma teknolojisi

Londra polisinin “yüz tanıma teknolojisi” fiyaskosu [Video]

Yüz tanıma teknolojisinin toplumsal hayatta kullanımına dair tartışmalar hala sürüyor. Tartışmalar sürerken Londra polisinden bir hamle geldi.

Daha önce Almanya‘da havaalanında kullanılmaya başlayan yüz tanıma teknolojisi, daha sonrasında Çin‘de karşımıza çıkmıştı. Ancak yakın zaman önce ABD San Francisco‘da yüz tanıma teknolojilerini kısıtlayan bir yasa 8’e 1 oy ile meclisten geçti. Tartışmalar sürerken, Londra polisi bu teknolojiyi suçlu yakalamak için kullanmaya başladı. Zaten yeterince sıcak olan bu tartışmaların üstüne kolluk kuvvetleri, kendisini yüz tanıma kamerasından kaçıran ama suçsuz olan bir kişiye suçlu muamelesi yaptı.

Londra sokaklarında bir süredir halka açık alanlarda kamera kullanımı vardı. Ancak Londra polisi ilk kez yüz tanıma sistemi kameralarını kullanarak halka açık ve işlek bir caddede deneme yaptı. Metropolitan polis teşkilatı kurdukları kamera sistemiyle, yolda yürüyenlere kimlik taraması yaptı. Ancak bir kişi bu taramayı geçmek istemediği için, polisler tarafından zor kullanılarak sistemden geçirilmeye çalışıldı. Yüksek ses ile şikayette bulunan adam, halkı rahatsız ettiği gerekçisiyle tutuklandı.

BBC’nin bir programında yer verilen bu videoda adamın sistemi kullanmak istemediği için tutuklandığı ve ceza yazıldığı görülüyor. Bu görüntülerin yayılmasının ardından Londra’da yeni bir tartışma başladı, yüzünü saklamak illa suçlu olduğunu mu gösterir?

Yüz tanıma sistemi için 200 bin Euro’dan fazla harcama yapılmış

Tutuklanan adamın daha sonrasında görülen davasında adama polise hakaret ve düzeni bozma cezası verildi. Bunun yanında ise 90 Euro’luk bir para cezası uygulandı. The Independent, konuya dair yayınladığı verilerde 2016 yılından bu yana yüz tanıma sistemiyle hiçbir tutuklama yapılmamasına rağmen 200 bin Euro’dan fazla harcama yapıldığını yazdı. İngiliz eleştirmenler ise olayın ardından gücü ellerinde barındıran kişilerin özelliği kullanmasını karmakarışık olarak nitelendirirken, sistemin kamuoyunda da güvensizlik yarattığı ayrıca vurgulandı.

İLGİLİ HABERLER