Londra’daki kapkaççılara karşı özel bir “dikenli” iPhone kılıfı hazırlandı

26 Ekim 2024 13:37

Londra’daki kapkaççılara karşı bir iPhone kılıfı hazırlandı. Bu kılıfın takılı olduğu telefonu almaya çalışmak çok acı verici olabilir.

Londra’da yıllardır çözülemeyen bir telefon kapkaççılığı sorunu bulunuyor. Hırsızlar elektrikli motosikletler ve bisikletler kullanarak kişilerin telefonlarını ellerinden alıp kaçıyor ve bunu merkezi lokasyonlarda gündüz vakit yapıyor. Hatta Türkiye’den Londra’ya gidip telefonunu çaldıran çok sayıda kişi de bulunuyor. Genelde iPhone’ların peşine düşen hırsızlar, çaldıkları telefonları İngiltere içinde satmıyor Çin’e gönderiyor. Çin’e giden iPhone’lar da tek olarak satılmıyor, doğrudan parçalarına ayrılıyor. Bu konuyu şimdi gündeme getiren ise “The Unsnatchable” isimli bir “dikenli” iPhone kılıfı oldu. 510 gram gümüşten üretildiği aktarılan kılıf, iPhone’un normal olarak elde tutulmasına engel olmuyor ancak kapkaççılara çok acı verecek bir yapıda görünüyor. Kılıfı hazırlayan ajans Joan, modelden satacağını ancak çok limiti stok olacağını belirtiyor.

Geçtiğimiz ay internet devi Google, Android için geliştirdiği ve uzun zamandır test ettiği hırsızlığa karşı koruma sistemini kullanıma sunmaya başlamasıyla ses getirmişti. Bu sistem aylardır sadece Brezilya merkezli olarak test ediliyordu. Geçtiğimiz saatlerde daha fazla ülkede kullanıma alınmaya başlanan özellik, önümüzdeki aylarda herkes için aktif edilecek. Daha önce “Google Play Services” güncellemesi üzerinden Android 10 ve üstü tüm Android telefonlara açılacağı aktarılan özellik, cihazlardaki hassas ivmeölçer ve yapay zekadan yardım alarak telefonların elden çalınması durumlarını tespit etmeye çalışıyor.

Telefon bu tarz bir hırsızlık yani kapkaç durumu algıladığı anda kendisini otomatik olarak kilitliyor ve bu sayede hırsızlar telefonun önemli verilerine erişemiyor. Koruma aktif edildiği zaman hırsızlar uzaktan takibi engellemek için telefonların internetini de kapatamıyor. Google bu aralar Android 15 çıkışına hazırlanıyor. Yeni işletim sistemiyle beraber kullanıcılar farklı uygulamalara farklı titreşim yapıları ayarlayabilecek. Bu sayede kişiler telefonlarına gelen bildirimin, hangi uygulamadan geldiği ceplerinden çıkarmadan sadece titreşimi hissederek anlayabilecek.

Buna ek olarak Google kendi geliştirdiği Pixel telefonlarda adaptif titreşim altyapısı sunacak. Burada telefonların mikrofon ve sensörlerinden yardım alınacak, cihaz bulunduğu yüzeye göre titreşim seviyesini otomatik olarak kendisi ayarlayacak. Bu sayede sert yüzeyin üstünde duran Pixel’ler yüksek titreşim vererek korkutucu bir gürültü oluşturmayacak. Sistemde çok sayıda başka önemli yenilik de bulunuyor.

Örneğin Samsung tarafından uzun zamandır sunulan “Secure Folder” özelliğini akla getiren “Private Space” özelliği geliyor, özellik temel olarak kişilerin başkalarının görmesini istemediği uygulamaları gizlemesine imkan tanıyor. Özetle, özel uygulamalar ve veriler için gizli bir alan yaratan altyapı, hassas uygulamalar için ekstra bir güvenlik katmanı getiriyor, bu sayede telefonun ana şifresini geçebilenler ya da bilenler bu uygulamalara erişim sağlayamıyor.

Kapkaççılara karşı hazırlanan iPhone kılıfı yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş