Facebook, Instagram, WhatsApp ve fazlasının çatı şirketi Meta, CEO Mark Zuckerberg’e göre “Yapay Genel Zekâ” üzerinde çalışıyor.
Metaverse hayali etrafında kurulan ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve üretken yapay zekânın sektöre etkisiyle, son dönemde özellikle yapay zekâ tarafına büyük ağırlık veren Meta, şirketin başındaki isim Mark Zuckerberg’e göre şu an “Yapay Genel Zekâ” üzerinden çalışıyor ve o altyapıyı “açık kaynak” olarak hayata geçirmek istiyor. Artificial General Intelligence (AGI) ya da Türkçe karşılığıyla Yapay Genel Zekâ (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek makinenin zekâsı olarak özetleniyor, bu açıdan uzun yıllardır hem heyecan hem de endişe veriyor. Zuckerberg’in açıklamasına göre YGZ’yi geliştirmek için şu an Meta’nın yapay zeka araştırma adımlarından ikisi (FAIR ve GenAI) bir araya getirilmiş durumda. Bu konuda Instagram’dan bir video yayınlayan Mark Zuckerberg, gelecek planları hakkında tam olarak şunları aktardı: “Uzun vadeli vizyonumuz, Yapay Genel Zekâ oluşturmak, altyapıyı sorumlu bir şekilde açık kaynak temelde herkese sunmak ve herkesin yararlanabilmesi için yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek. Bunu desteklemek için iki büyük YZ araştırma çabamızı (FAIR ve GenAI) bir araya getiriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şu anda yeni nesil büyük dil modelimiz Llama 3’ü eğitiyoruz ve gelecek planlarımızı desteklemek için bu yılın sonuna kadar 350 bin H100s ve diğer GPU’ları da dahil ederseniz toplamda yaklaşık 600 bin H100s eşdeğeri bir sunucu altyapısı oluşturuyoruz. Yakında çok daha fazlası da gelecek.” Meta’nın baş bilim insanı Yann LeCun, aralık ayında yaptığı bir açıklamada Yapay Genel Zekâ altyapısının yakında olduğuna inanmadığını belirtmişti. Önemli isim açıklamasında mevcut yapay zeka sistemlerinin bir tür “duyarlılığa” ulaşmaktan hala onlarca yıl uzak olduğuna inandığını söylemişti.
Bu konuda geçtiğimiz aylarda büyük bir CEO krizi geçiren OpenAI da gündeme gelmişti. Bir etkinlik kapsamında konuşan Elon Musk, daha önce önemli bir yatırımcı olarak destek verdiği OpenAI şirketinin, yapay zeka konusunda tehlikeli bir keşif yapmış olabileceğinden endişe ettiğini belirtmişti. Musk bu konuda, OpenAI kurucu ortağı ve baş bilim insanı Ilya Sutskever’in neden “Sam ile savaşacak kadar güçlü hissettiğini” bilmek istediğini söylemiş ve eklemişti: “Bu kulağa ciddi bir şeymiş gibi geliyor. Önemsiz olduğunu düşünmüyorum. Ve keşfettikleri tehlikeli bir yapay zeka unsuru olduğu konusunda oldukça endişeliyim.” Elon Musk bu açıklamayı yapmıştı çünkü süreçle alakalı önemli bir haber çıkmıştı.
Reuters tarafından paylaşılan bir haber, OpenAI’ın potansiyel olarak korkutucu bir yapay zeka atılımı yaptığını iddia etmişti. Kaynağa göre birkaç şirket çalışanı, OpenAI’ın yaşanan CEO’nun kovulması olayları sonrasında değiştirilen eski yönetim kuruluna bir mektup gönderdi. Bu mektupta şirketin yapay zeka alanında korkutucu bir keşif yaptığı ve bunun potansiyel riskleri konusunda bir uyarı yer alıyordu. Aktarıldığı kadarıyla OpenAI’ın şirket içinde Q* (Q-Star olarak isimlendiriliyor) adlı bir projesi bulunuyor ve tam olarak burada genel yapay zekanın kapısını açacak bir seviyeye ulaşıldığı iddia edilmişti.