Elon Musk’ın Twitter’ı alması sonrasında “satılık olmayan sosyal ağ” olarak tanımlanan Mastodon öne çıkmaya başlamıştı.
Mastodon geçtiğimiz aylarda bir anda öne çıkmıştı çünkü çoğu Twitter kullanıcısı platforma alternatif aramaya başlamıştı. Birçok kişi Twitter’ı 44 milyar dolar vererek satın alan Elon Musk’ı sevmiyor ve Musk’ın Twitter’ı daha iyi bir yer haline getireceğine inanmıyor. Bu noktada ses getiren Mastodon, en son 1 milyon aktif kullanıcı sayısını geride bırakması ile ses getirmişti. Mastodon’un CEO’su, kurucusu ve baş geliştiricisi konumunda bulunan Eugen Rochko, daha sonra yaptığı açıklamayla platformun kullanıcı sayısının ekim ve kasım ayları arasında 300 binden aylık tam 2,5 milyona çıktığı söylemişti. Bugün kullanıcı deneyimini iyileştirecek çok güzel bir adım atıldı. Eugen Rochko, resmi blog sayfasında şu açıklamayı yaptı: “Bugün Mastodon’a kaydolmayı her zamankinden daha kolay hale getiriyoruz. Uygulamaya hangi Mastodon hizmet sağlayıcısı ile başlayacağınıza karar vermenin kafa karıştırıcı olabileceğini ve bunun birçok insan için tamamen yeni bir kavram olduğunu biliyoruz. Çünkü alışılan diğer ağlarda platform ve hizmet sağlayıcı aynı oluyor. Bu konuda bizim sunduğumuz seçim şansı, Mastodon’u mevcut sosyal ağlardan farklı kılıyor ancak aynı zamanda benzersiz bir giriş zorluğu da sunuyor. Bu süreci kolaylaştırmak için artık kendi işlettiğimiz sunucuya giriş için kullanabileceğiniz varsayılan bir kayıt seçeneğimiz var. Bir sunucudan ayrılmak veya farklı bir sunucuya katılmak isterseniz, bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz.” Özet olarak artık platformun en büyük sunucusu olan ve direkt olarak platform tarafından işletilen mastodon.social sunucusuna hızlı şekilde giriş yapılabiliyor, istenirse diğer sunuculara da kolaylıkla geçiş yapılabiliyor. Platforma yeni gelenlere büyük fayda sağlayacak bu altyapı, spesifik sunucuları / toplulukları bitirmeden taze kullanıcıların yaşadığı kafa karışıklığını büyük oranda azaltacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Eugen Rochko platformu için dikkat çeken bir açıklama da yapmıştı. Financial Times’a yaptığı açıklamada Rochko, hızlı büyüme sonrasında beşten fazla ABD merkezli yatırımcıdan “yüz binlerce dolar” yatırım teklifi aldığını söyledi. Rochko bu tekliflerin hiçbiri kabul etmemiş çünkü platformun “kâr amacı gütmeyen” yapısını korumak istiyor. Yatırımcılar tahmin edebileceğiniz üzere ödedikleri parayı kısa ya da uzun vadede çıkarmak ve daha fazla para kazanmak istiyor. Platformun bu yapısından dolayı öne çıktığını belirten ve haklı olarak bunu bozmak istemeyen Rochko, bu adımıyla sadık kullanıcılar arasında takdir topluyor. “Mastodon, Twitter tarafında nefret ettiğiniz şeylerin olduğu bir yere dönüşmeyecek” diyen Eugen Rochko, platformu tartışmalı bir milyardere satılabilecek, kapatılabilecek ya da iflas edebilecek bir yer olarak görmek istemiyor.
Mastodon önemli satır başları ise şöyle: “Ana akışınızda ne görmek istediğinizi en iyi siz biliyorsunuz. Algoritma veya zamanınızı harcayan reklamlar yok. Tek bir hesapla herhangi bir Mastodon sunucusunda olan bir kimseyi takip edin ve gönderilerine zamana göre sıralanmış şekilde erişin. Kendi internet köşenizi biraz daha fazla size benzetin. Mastodon, hedef kitlenizi aracı olmadan yönetmeniz için size eşsiz bir olanak sağlar. Kendi altyapınızda barındırdığınız Mastodon sunucusu, çevrimiçi olarak başka bir Mastodon sunucusundan takip etmenizi ve takip edilmenizi sağlar ve sizden başka kimsenin kontrolü altında değildir. Mastodon karar vermeyi yeniden size bırakıyor. Her sunucu -kurumsal sosyal medyalardaki sıkı organize edilmiş kuralların aksine- yerel olarak uygulanan kendi kurallarını ve düzenlemelerini oluşturur. Bu da farklı insan gruplarının ihtiyaçlarına yanıt vermede esneklik sağlıyor. Kurallarını kabul ettiğiniz bir sunucuya katılın veya kendi sunucunuzu barındırın.