reklamı kapat

POPÜLER

Meclisten geçen internet yasası neleri değiştirecek

 - Güncelleme: 21 Mart 2015 00:45

İnternet üzerinden yapılan yayınların engellenebilmesine dair yapılan bir dizi yeni düzenlemeyi barındıran yasa Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamanın ardından kabul edildi. Cumhurbaşkanının imzasına sunulacak olan ve birçok tartışmayı beraberinde getiren yeni yasa kapsamında yargı kararına gerek kalmadan “içeriği sakıncalı bulunan” web siteleri 4 saat içinde kapatılabilecek. Yeni düzenlemeyle içerik sağlayıcılara internet trafiğini 2 yıl boyunca arşivleme zorunluluğu getirilirken Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) da web sitelerini engellemek için doğrudan yetki veriliyor.

Kabul edilen yasaya göre internet üzerinde özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini düşünen kişiler mahkemeye gerek kalmadan doğrudan TİB’e başvurabilecek. TİB, yayının engellenmesine karar verdiği takdirde bunu Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne iletecek. Erişim sağlayıcı da durdurma kararını 4 saat içinde uygulayacak. Söz konusu engellemenin kapsamı özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği düşünülen yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriklere erişimin engellenmesini içeriyor.

Engellenme talebinin 24 saat içinde sulh ceza mahkemesine götürülmesi gerekirken, gecikmesinin sakıncalı olduğunun düşünüldüğü durumlarda hakim kararına gerek kalmadan doğrudan TİB Başkanı’nın emriyle erişime engel konulabilecek.

Sadece kişilik haklarının ihlalinin gerçekleştiği kararına varılan yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak belirli içeriklerin engellenebilmesinin yanında, hakim gerek gördüğü durumlarda internet sitesinin bütün yayınına yönelik erişimi de engelleyebilecek. Bu bağlamda, DNS tabanlı engellemelerin yanında, URL ve IP tabanlı engelleme yöntemleri de kullanılabilecek. Dünyada URL tabanlı engellemelerin uygulanmakta olduğu yerler arasında Çin, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkeler yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER