reklamı kapat

POPÜLER

Megaupload kapatıldı, yöneticileri tutuklandı

 - Güncelleme: 20 Ocak 2012 10:00

Popüler dosya paylaşım sitesi Megaupload, Amerikan mahkemelerinin aldığı kararla kapatıldı ve çeşitli suçlara karıştığı iddia edilen yöneticileri tutuklandı. Adalet Bakanlığı yetkilileri, operasyonla ilgili olarak “ABD’de vuku bulan en büyük çaplı telif hakkı ihlali davalarından biri” yorumunu yaptı. Hong Kong merkezli site ile bağlantılı 7 kişi, aralarında telif ihlali ve para aklamak için komplo kurmanın da bulunduğu suçlarla itham edililiyor. Bu kişilerden dördü, dolandırıcılık yapmak amacıyla komplo kurma suçlamasıyla Yeni Zelanda’nın başkenti Auckland’da tutuklandı.

Tutklananlardan biri olan sitenin kurucusu Kim Schmitz’in avukatı Ira Rothken, ne kendisine ne de müvekkiline teslim olmaya yönelik bir çağrı yapıldığını, Schmitz’in habersiz bir şekilde tutuklandığını belirtti. Rothken, neler olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz, dedi.

Yetkililer ise sitenin daha vizyona girmeden önce paylaştığı filmler, müzik dosyaları, televizyon dizileri, elektronik kitaplar ve çeşitli yazılımlardan ötürü telif hakkı ihlali yaptığını söyledi. Bundan ötürü şirketin telif hakkı sahiplerine verdiği tahmini zararın 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Megaupload ile birlikte, aynı ağın içindeki 18 farklı siteye de erişim engellendi.

Site hakkındaki para aklama iddialarının temelini, Megaupload’un “uploader rewards” programı kapsamında kullanıcılarına telif haklı içeriği siteye yüklemeleri karşılığında para vermesi oluşturuyor. Sitenin kurucusu ve halihazırda yüzde 68’inin sahibi olan Schmitz’in ağ içindeki diğer siteleriyle birlikte yalnızca 2010 yılında 42 milyon doların üzerinde gelir elde ettiği belirtiliyor. Federal yetkililer, son beş yıl içinde, sitenin premium hesap sahibi olmak isteyen kullanıcılardan PayPal yoluyla 110 milyon doların üzerinde para aldığını da söylüyor.

Suçlamalara göre, zanlılar reklam geliri ve üyeliklerden de büyük çaplı gelir elde etti. Sitenin üyelikleri, günlük birkaç dolardan başlayıp, 260 dolara ömür boyu üyelik seçeneğine kadar çıkıyordu. Site, beş yıllık zaman dilimi içinde üyeliklerden 150 milyon dolar, reklamlardan ise 25 milyon kazandı.