Mekanik görünmezlik kalkanı dokunma duyusunu bloke ediyor

25 Haziran 2014 16:48


Geçtiğimiz yıllarda görme ve duyma gibi pek çok duyuya karşı görünmezlik kalkanları geliştirildi. Işık, ısı ve sesi bloke etmek mümkün olsa da, nesneleri dokunma duyusundan gizlemek söz konusu değildir. Ancak Karlsruhe Institute of Technology‘deki (KIT) bilim insanları nesnelerin dokunma yoluyla algılanmasını önleyen mekanik bir kalkan geliştirmeyi başardı.

Kristalin polimer malzemeden (metamalzeme) oluşan kalkanın yapısı, gizlenecek olan nesneye göre şekil alıyor. Uçları bitişik iğne biçimli konilerden oluşan malzemenin temas noktaları, ortaya dokunulduğunda hissedilemeyen bir doku çıkmasını sağlıyor.

Araştırmacıların deneme amaçlı ürettiği görünmezlik kalkanında, metamalzemenin içine bir silindir yerleştirilmiş. Silindirin dışı metamalzemeyle kaplı olduğundan içine herhangi bir nesneyi yerleştirerek gizlemek mümkün. Bu silindir köpük veya pamuk gibi mazlemelerin altında bulunsaydı, silindiri hissetmek zor hale gelse de tamamen imkansız olmazdı. Ancak metamalzemeden oluşan yapı, üzerine dokunan parmağın uyguladığı kuvveti farklı noktalara yönlendirerek dokunma duyusunu şaşırtabiliyor, böylece silindiri hissetmeniz imkansız hale geliyor.

Mekanik görünmezlik kalkanı safi temel fizik ilkelerine dayalı bir araştırmanın sonucu. Mekanik özellikleri tamamen tasarıma dayalı malzemelerin üretilmesine imkan veren bu gelişme sayesinde ileride örneğin ince ve hafif olmasına rağmen rahatlığından ödün vermeyen yatak veya çeşitli kablo ve altyapı elemanlarını ayağınıza hissettirmeyen halılar tasarlamak mümkün olabilir.

Paylaş