reklamı kapat

POPÜLER

Merakla beklenen bütçe dostu model: Huawei P smart 2019 incelemesi

KIRIN 710 DESTEĞİ

Peki işin performans boyutu ne alemde dersiniz? 6,21 inç boyutunda bir ekranla gelen cihaz 2340×1080 piksel çözünürlük sunuyor. Damla çentik tasarımının da desteğiyle en-boy oranını 19,5:9’a kadar çıkaran cihazın ekranı gerçekten çok güzel görünüyor. Bu da cihazda bir şeyler izlemeyi daha keyifli hale getiriyor. Öte yandan hoparlör performansı pek istediğimiz seviyede değil. Sesler istediğimiz kadar iyi çıkmıyor. Bir şeyler izlerken ya da dinlerken ağırlıklı olarak kulaklık kullanmayı tercih edebilirsiniz. 3,5 mm’lik kulaklık girişinin cihazda yer aldığını da bu vesileyle araya sıkıştıralım. Damla çentik tasarımı beraberinde bazı dezavantajlar getirse de bizim sevdiğimiz bir tasarım detayı. Çünkü ekrana daha fazla alan tanıdıkça, cihazın sunduğu görsellik de daha etkileyici oluyor bize göre. Bu arada eklemeden geçmeyelim, çentik sevmeyenlerdenseniz, diğer Huawei cihazlarında olduğu gibi bu modelde de ayarlardan çentikli görünümü kapatabiliyorsunuz. Huawei P smart 2019, işlemci cephesinde bizi Mate 20 lite’da da kullanılan Kirin 710 ile karşılıyor. 3 GB RAM ile işlemciyi destekleyen cihazda 64 GB dahili hafıza yer alıyor. Selefinde 32 GB kullanıldığı düşünülünce, yeni modeldeki bu hafıza değişikliği kullanıcıların hoşuna gidecektir muhtemelen. Performans kısmında P smart 2019’un bekleneni verdiğini söylemek mümkün. Kirin 710 belki bir Kirin 980 performansı sunmuyor ancak ondan aşağı kalır pek bir yanı da yok. Ara ara arayüzde bazı takılmalar yaşasak da genele vurduğumuzda gayet akıcı bir deneyim elde ettik. Ayrıca PUBG Mobile gibi işlemci gücü isteyen oyunlarda da, lobi kısmı dışında, takılmadan akıcı bir şekilde oynamayı başardık. Android 9.0 üzerine giydirilmiş EMUI 9.0 ile gelen cihaz, performans konusunda kullanıcıyı üzmüyor anlayacağınız.


EMUI 9.0 deneyimi sunuyor olması da bir başka artı elbette. Gerçi Huawei’nin özellikle ayarlar kısmında daha derli toplu ve kullanıcı dostu bir tasarım anlayışı benimsemeye çalıştığını bilsek de EMUI 9.0’da bazen aradığınız ayarları bulmak gerçekten zor olabiliyor. Bunu da belirtelim. Google’ın Android 9.0’lı cihazlar için duyurduğu Dijital Denge özelliği ise bu cihazda ön yüklü halde ayarlar kısmında yer alıyor. Burada cihazınızdaki hangi uygulamayı ne kadar kullandığınız gibi verilere erişme şansı elde ediyorsunuz. EMUI 9.0 ile beraber HiVision özellikleri de elbette cihazda yerini alıyor. HiVision arka kamera yardımıyla Kare Kod okuma, Tercüme, Alışveriş ve Tanımlama özelliklerini getiriyor. Ancak halihazırda bu özelliklerin henüz gelişme aşamasında olduğunu söyleyelim. Örneğin Tercüme’de yazılara kamerayı doğrultuyorsunuz ve eş zamanlı olarak ekranda yazı tercüme ediliyor. Ancak bu özellik henüz Türkçe dil desteği sunmuyor. Alışveriş özelliğinde de yine doğrulttuğunuz eşyanın benzerlerini farklı alışveriş sitelerinde listelemesi gerekiyor. Bu özellikte zaman zaman eşyayı yanlış tanımlama gibi sıkıntılarla karşılaştık. Yine burada da Türkiye desteğinin de geliştirilmesi gerekiyor. Bu özellikler biraz “yarım” kalmış. Cihazda tam performans alamadığımızı düşündüğümüz bir diğer özellik de yüzle kilit açma. Damla çentik tasarımlarda genellikle bu sorunu yaşıyoruz. Sistem her zaman akıcı bir şekilde çalışmıyor. Bazen yüzümüzü tanıdı, bazen tanımadı. Bu da tekli kamera sisteminde kullanılan teknolojiyle alakalı biraz da.

Öte yandan cihazın pil performansı hiç de fena sayılmaz. 3.400 mAh kapasiteli bir pille gelen cihaz, elbette kişisel kullanımınıza göre değişecek şekilde bir günü rahatlıkla çıkarmayı başarıyor. Bu noktada cihaz Huawei SuperCharge özelliğinden yararlanamamış, ancak önceki modele kıyasla daha hızlı şarj olduğu kaydediliyor. Yine de kablosuz ve hızlı şarj özelliklerinin olmasını isterdik elbette.