Çatı şirket Meta, çok geç kaldığı bir adımı artık sonunda atmaya başladı. Messenger için uçtan uca şifreleme standart hale geldi.
Yapılan resmi duyuruya göre Messenger için uçtan uca şifreleme artık standart yani sürekli açık hale geliyor. Uçtan uca şifrelemeyi daha önce milyonlarca kullanıcısı olan anlık mesajlaşma servisi için parça parça ve opsiyonel olarak sunan şirket, süreci yerleşik olarak açık ve standart hale getirerek güvenliği hatırı sayılır oranda artıracak. Uçtan uca şifreleme, eğer bilmiyorsanız direkt olarak iki uç arasındaki yolculuğu şifreliyor, bu sayede görüşmeler aktarım sürecinde başkalarının eline geçemiyor. Bu konuda yıllar önce bir açıklama yapan Facebook, “Uçtan uca şifreleme altyapısını hemen standart hale getirmek, platformun çok büyük olması nedeniyle kolay değil” demişti. Bu açıdan ciddi şekilde zaman alan süreç, herkes için aktif edilmeye başlanmasıyla oldukça sevindiriyor. Meta çatısı altında yer alan en büyük anlık mesajlaşma servisi WhatsApp ise uçtan uca şifrelemeyi uzun zamandır standart olarak sunuyordu. Ek olarak Instagram DM’leri için de benzer çalışmalar sürüyor, orada da genel çıkış çok yakında bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uçtan uca şifrelemenin nasıl çalıştığını Meta merak edenler için daha detaylı olarak şöyle açıklıyor: “Uçtan uca şifrelenmiş bir konuşmadaki her bir cihaz, konuşmayı korumak için kullanılan özel bir anahtara sahiptir. Mesajların ve aramaların uçtan uca şifreleme ile güvence altına alınıp alınmadığını kontrol etmek için birisiyle anahtarlarınızı karşılaştırabilirsiniz. Uçtan uca şifrelenmiş bir sohbette bir mesaj gönderdiğinizde cihazınız mesajı gönderirken kilitler.
Bu mesajın kilidi yalnızca sohbetin özel anahtarlarından birine sahip olan bir cihaz tarafından açılabilir. Aynısı görüntülü ve sesli konuşmalarınızın içeriği için de geçerlidir. Bu özel anahtarlara sahip olan kişilerin dışında, Meta da dahil olmak üzere hiç kimse mesajlarınızı okuyamaz veya görüşmelerinizi duyamaz. İstesek bile bunu yapamayız.
Siz ya da uçtan uca şifrelenmiş bir mesajın veya aramanın alıcısı, mesajı veya aramayı konuşmanın dışındaki biriyle paylaşmayı seçerseniz bu kişinin mesajın veya aramanın içeriğini görebileceğini ya da duyabileceğini unutmayın.”