reklamı kapat

POPÜLER

Google Umoja

Meta, büyük bir denizaltı fiber optik kablo ağı kurmayı planlıyor

Facebook, Instagram, WhatsApp ve fazlasının çatı şirketi Meta, yeni bilgilere göre büyük bir denizaltı fiber optik kablo ağı kurmayı planlıyor.

TechCrunch, Meta’nın 10 milyar dolarlık yatırım yaparak 40 bin kilometreden fazla bir denizaltı fiber optik kablo ağı kurmak istediğini öğrendi. Dünyanın dört bir yanına uzanacak bu kablo ağını sadece Meta’nın kullanacağı belirtilirken, projenin henüz erken aşamada olduğu söyleniyor. Kaynaklara göre hattın rotası, ABD’nin doğu kıyısından Güney Afrika’ya, oradan Hindistan’a; ardından Hindistan’dan Avustralya’ya ve son olarak ABD’nin batı kıyısına uzanacak şekilde planlanıyor. Proje hakkında daha ciddi görüşmelerin 2025’in ilk çeyreğinde başlatılacağı iddia ediliyor. Bu konuda en son gündeme gelen isim Google olmuştu. İnternet devi, Afrika’yı Avustralya ve Asya Pasifik’e doğrudan bağlayan Umoja isimli bir fiber optik ağı kuruyor. Google CEO’su Sundar Pichai, resmi X hesabından bu konuda yaptığı açıklamada şunu aktardı: Bugün Afrika’yı Avustralya ve Asya Pasifik’e doğrudan bağlayan ilk fiber optik ağ olan Umoja’yı duyuruyoruz. Bu, kıtanın dört bir yanındaki insanların bağlantı imkanlarını artırarak Afrika’nın dijital dönüşümünü hızlandırma ve iyileştirme amacımızı destekleyecek.”

Bu konuda Google’ın resmi blog sayfasında verilen bilgiler ise şöyle olmuştu: Kenya’da başlayan Umoja hattı, Hint Okyanusu’nu geçerek Avustralya’ya ulaşmadan önce Google Cloud bölgesi de dahil olmak üzere Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Zimbabve ve Güney Afrika’dan geçecek. Umoja’nın karada geçtiği hat, diğer ülkelerin ağdan yararlanmasını sağlayacak erişim noktaları da dahil olmak üzere Afrika boyunca yüksek oranda ölçeklenebilir bir rota oluşturmak adına Liquid Intelligent Technologies ile iş birliği içinde inşa edilecek.

Swahili dilinde birlik anlamına gelen Umoja, Africa Connect adlı girişim olan Equiano’ya da katılıyor. Umoja, Afrika ülkelerinin birbirleriyle ve dünyanın geri kalanıyla daha stabil bir şekilde bağlantı kurmasını sağlamayı hedefliyor. Mevcut bağlantı rotalarından farklı yeni bir rota oluşturmak, şimdiye kadar çok büyük kesintiler yaşayan bölge için kritik önem taşıyor.”

Meta gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu