reklamı kapat

POPÜLER

OpenAI LOG Tasarım

Meta da OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirket olmasını istemiyor

Sosyal medya devi Meta, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirket olmasını engellemek istiyor.

Meta, ABD hükümetinden OpenAI’ın kâr amacı güden bir şirkete dönüşmesini engellemesini istiyor. Instagram, WhatsApp, Facebook ve fazlasının çatı şirketi olan Meta, OpenAI’ın kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak inşa ettiği varlıklar üzerinden devasa kazançlar elde etmesine izin verilmemesi gerektiğini savunuyor. Sam Altman liderliğindeki OpenAI, şu sıralar kâr amacı güden bir şirket olmak odağıyla kurumsal yapısını değiştirmek adına görüşmelerde bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak kurulan ve bu sayede aralarında Elon Musk’ın da olduğu birçok isimden ciddi yatırımlar alan OpenAI, bu yapıyı artık değiştirmek istiyor. Bu durum özellikle Elon Musk’ın hiç hoşuna gitmiyor. Musk, ilk aşamada kâr amacı gütmeme amacıyla kurulan OpenAI’ın daha sonra odak değiştirerek insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşar hale gelmesinin, “orijinal sözleşme kurallarını ihlal ettiğini” düşünüyor.

Bunu daha önce de sık sık dile getiren ve ticari dönüşümü esas amaca ‘ihanet’ olarak gören Musk, şirkete bu konuda iki farklı dava açmıştı. Bu yasal adımlar arasına yakın zaman önce bir yenisi daha eklenmişti. Elon Musk’ın avukatları, OpenAI’ın kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşmesini engellemek için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti. 

Peki OpenAI neden zaman içinde kâr odaklı bir yapıya dönüştü? Bu konuda firma tarafından şunlar aktarılmıştı:İnsan seviyesinde veya daha üstün zekaya sahip bir yapay zeka sistemi olan Yapay Genel Zeka’yı (AGI) geliştirmenin maliyetinin milyarlarca doları bulacağını fark ettik. Bu nedenle, gerekli finansman ve kaynakları güvence altına almak için kâr amacı güden bir yapıya geçmenin şart olduğunu anladık.”

OpenAI ve Meta haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

İLGİLİ HABERLER