Meta tarafından geliştirilen Ray-Ban akıllı gözlük, “görebilen, duyabilen ve konuşabilen” bir yapay zeka asistanı kazanıyor.
Meta eğer bilmiyorsanız uzun zamandır bir Ray-Ban marka akıllı gözlük geliştiriyor ve aktif olarak satışını yapıyor. Bünyesinde kameralar bulunan bu yukarıda gördüğünüz ürün, erken erişim programı kapsamında testler başlayan yeni altyapısı sayede gelişmiş bir yapay zeka asistanı kazanıyor. Bu asistan sizin gördüklerinizi görebiliyor ya da duyduklarınızı duyabiliyor, bu sayede sorduğunuz sorulara etkili cevaplar verebiliyor. Örneğin sisteme, “Bu gömleğin altına ne giyilir?” tarzında bir soru sorulabiliyor. Sistem gösterdiğiniz gömleği yapay zeka kullanarak analiz ediyor ve size, “Şunu giyersen uygun ya da iyi olur” diyebiliyor. Gösterilen görsellere sizin yerinize açıklama yazabilen üretken yapay zeka sistemi, gerçek zamanlı dil çevirisi de yapabiliyor ve bu pratik olarak en faydalı imkanlardan oluyor. Sesli olarak iletişim kurulabilen altyapı, gerçek zamanlı çalışıyor olmasıyla çok faydalı görünüyor. Sistemin tam olarak nasıl çalıştığını Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından burada paylaşılan videolar çok net şekilde gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Meta, son dönemde yapay zeka çalışmalarına inanılmaz hız vermiş durumda. ChatGPT gibi sistemleriyle etkisiyle patlayan yapay zeka sistemlerine artık Metaverse’ten çok daha fazla oranda yatırım yapan firma, bu konuda en son SeamlessM4T ile gündeme gelmişti. SeamlessM4T aslında ağustos ayında duyurulmuş gelişmiş bir çeviri modeli ve yeni çıkarılan “v2” güncellemesi ile çok daha yetenekli hale getirilmiş durumda.
Yeni sürümünde ilk dikkat çeken SeamlessExpressive altyapısı oluyor, bu altyapı ses tonu, ses seviyesi, heyecan veya üzüntü gibi duygusal durum ile konuşma hızınızı ve duraklamalarınızı sesli çeviriye dahil ediyor. Bu tahmin edebileceğiniz üzere çevirileri çok daha doğal ya da gerçekçi hale getiriyor, robotik yapıdan ulaştırıyor.
Bu altyapıda şimdilik İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Çince dillerine destek veriliyor, “v2” güncellemesi ile SeamlessStreaming de öne çıkıyor. Bu teknik altyapı sesli çeviriyi direkt olarak anlık aktarılır hale getiriyor. Yani kişi daha konuşmasını bitirmeden karşı taraf söylediklerini seçtiği dilde duyabiliyor. Burada 2 saniye altında bir gecikmeye ulaştıklarını açıklayan Meta, dil bariyerini ortadan kaldırma özelinde çok faydalı görünen bu sistemi henüz ne zaman herkesin kullanımına açacak bilinmiyor.
Meta ve Ray-Ban akıllı gözlük çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli