Instagram, WhatsApp ve Facebook‘un çatı şirketi Meta, bugün yapay zekâ dil modeli LLaMA ile alakalı sevmeyeceği bir haberle gündemde.
Mark Zuckerberg‘in “metaverse” özelinde kurduğu çatı şirketi Meta, kısa süre önce LLaMA adı verilen bir yapay zekâ dil modeli hazırlamış ve bunu açık kaynaklı olarak talep eden araştırmacılara vermeye başlamıştı. Bugün öğrendiğimiz kadarıyla LLaMA, erişim hakkın elde eden birisinin sızdırması nedeniyle “4chan” ve bazı diğer platformlarda herkese açık olarak yayınlanmaya başladı. OpenAI imzalı ChatGPT ya da ChatGPT temelli yeni Microsoft Bing gibi direkt olarak etkileşime geçilebilen bir sohbet botu olmayan LLaMA, yapay zekâ tarafındaki sorunlara yönelik araştırmalar için geliştirilmiş bir model konumunda. “Diğer sistemlere yönelik kısıtlı erişim, yapay zekâ araştırmacılarının büyük dil modellerinin nasıl ve neden çalıştığını anlama becerileri sınırlandırdı ve sistemlerin önyargı, toksisite ve yanlış bilgi üretme gibi sorunlarını azaltmak için çalışmalarını engelledi” diyen Meta, kendi geliştirdiği LLaMA ile bunu ortadan kaldırmak ve araştırmacılara rahatça çalışabilecekleri bir model sunmak istedi. Yapılan herkese açık sızıntı sonrasında daha fazla kişiye ulaşmaya başlayan LLaMA, tam olarak bu konuda bazı endişeler oluşturdu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bazı uzmanlar bu sızıntının rahatsız edici sonuçlarının olabileceğini söylüyor ve Meta’yı bu modeli çok açık şekilde dağıttığı için suçluyor. Siber güvenlik araştırmacısı Jeffrey Ladish, “Bir sürü kişiselleştirilmiş spam ve kimlik avı girişimine hazır olun. Bu modeli açık kaynak olarak dağıtmak berbat bir fikirdi.” diyor. Bazı uzmanlar ise daha iyimser bir yaklaşım sergileyerek, sızıntısı sonrası daha rahat hale gelen erişimin, yapay zekâ sistemleri için koruma önlemleri geliştirme özelinde gerekli olduğunu ve bazı karmaşık dil modellerinin zaten herkese açık olduğunu ve bunların önemli bir zarara yol açmadığını aktarıyor. LLaMA’yı kullanır hale getirmenin kolay olmadığı ancak sunucu sistemleri kurmaya aşina olan herkesin yeterli zaman ve uygun talimatlar verildiğinde LLaMA’yı çalıştırabileceği belirtiliyor.
Firma geçtiğimiz hafta yapay zekâ özelinde önemli bir açıklama yapmıştı. Direkt olarak Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamanın temeli şöyle oldu: “Şirket genelinde yapay zekâ üzerinde çalışan birçok ekibi bir araya getirerek, bu teknoloji etrafında yeni deneyimler oluşturmaya odaklanan tek bir grup oluşturuyoruz. Kısa vadede yaratıcı ve etkileyici araçlar geliştirmeye odaklanacağız. Uzun vadede ise insanlara çok farklı şekillerde yardımcı olabilecek yapay zekâ kişilikleri / sistemleri geliştirmeye odaklanacağız. Şu an metinle (WhatsApp ve Messenger’daki sohbet gibi), görsellerle (yaratıcı Instagram filtreleri ve reklam biçimleri gibi) ve videolarla ile ilgili yeni deneyimleri araştırıyoruz.
Gerçekten fütüristik deneyimlere geçmeden önce yapmamız gereken çok fazla temel çalışma var ancak bu süreç boyunca inşa edeceğimiz yeni şeyler için şimdiden heyecanlıyım.” Konu hakkında halen çok fazla detay yok ancak Zuckerberg’in ve Meta’nın burada istediği açık ve net şekilde ortada. Şirket direkt olarak ChatGPT rakibi bir sohbet botu ya da botları istiyor, bu inanılmaz bir hızla büyüyen alanda geri kalmak istemiyor. Teknoloji dünyasının yeni furyası bu ve alanda şu an en çok öne çıkan isimler OpenAI, Microsoft ve Google oluyor.
Meta ve LLaMA yanında yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın