Facebook, Instagram, WhatsApp ve fazlasının çatı şirketi konumundaki Meta, insan beyni üzerinden görsel üretmeyi başardı.
Meta şu an birçok araştırma yapıyor, bu araştırmalardan bir tanesi yapay zekadan yararlanarak insan beynindeki sinyallerin okuması oluyor. İnsan beynini manyetoensefalografi (Beynin nöron aktivitesi tarafından oluşturulan manyetik alanları ölçerek beyin aktivitesinin görüntülenmesini sağlayan nörofizyolojik bir tetkik olarak geçiyor) adı verilen sistem ile gerçek zamanlı olarak takip eden firma, bu sayede kişinin gördüğü görsel üzerinden düşündüklerini görselleştiriyor. Örneğin yukarıdaki görselin solunda kişiye gösterilen fotoğraf, sağda ise kişinin gördüğü bu fotoğraf üzerinden oluşturduğu düşüncenin, beyin sinyallerinden alınan verilerle yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş versiyonu bulunuyor. Manyetoensefalografi tekniğinin limitleri nedeniyle şu an mükemmel sonuçlar sunmayan sistem, yine de büyük bir gelecek ortaya koyuyor ve uzak gelecekte olağan hale gelecek beyne bağlı bilgisayar sistemlerinin geleceğine bir taş daha koyuyor.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan, bundan önce sağlık odaklı büyük bir duyuru ile dikkat çekmişti. Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan tarafından yıllar önce kurulan The Chan Zuckerberg Initiative (CZI) isimli vakıf, uzun zamandır sağlık tarafına odaklanıyor ve buradaki araştırmalar için milyarlarca dolar yatırım yapıyor.
Çok öne çıkmasa da arka planda önemli çalışmalar yapan CZI, geçtiğimiz ay büyük bir duyuru ile gündeme gelmişti. Aktarıldığı kadarıyla vakıf sağlık alandaki araştırmalar için devasa bir bilgisayar / sunucu sistemi kuruyor.
Bu 1.000’den fazla yapay zeka hesaplama gücü yüksek H100 GPU’nun bir araya getirileceği sistem sayesinde vakıf, araştırmacıları bu yüzyılın sonuna kadar tüm hastalıkların iyileştirilmesine, önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilecek çığır açan yeni keşifler hedefliyor.