Facebook, Instagram, WhatsApp ve daha fazlasının çatı şirketi Meta, Llama 4 serisi yeni yapay zeka modellerini duyurdu.
Meta, Llama 4 serisinin ilk iki üyesi olan çok sayıda gelişmiş yeteneğe sahip 17 milyar aktif ve 109 milyar toplam parametreli Llama 4 Scout (1 milyon token bağlam uzunluğu) ile 17 milyar aktif ve 400 milyar toplam parametreli Llama 4 Maverick’i (10 milyon token bağlam uzunluğu) kullanıma sundu. Daha sonra “dünyanın en zeki LLM’leri arasında yer alıyor” denilen Llama 4 Behemoth (288 milyar aktif ve 2 trilyon toplam parametreli) modelini kullanıma sunacağını açıklayan Meta, ilerleyen dönemde dördüncü model olarak Llama 4 Reasoning’i de tanıtacak. Multimodal yapıda olan, yani yazı ve görsel algılama yeteneğine sahip bu yeni yapay zeka ailesinin ilk iki üyesi Scout ve Maverick’e, şu anda resmi Llama internet sitesi ya da Hugging Face üzerinden erişim sağlanabiliyor. Modeller aynı zamanda, Türkiye’de henüz kullanıma açılmamış olan Meta AI altyapısına da entegre edilmiş durumda.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce OpenAI’ın yeni yapay zeka modelleri gündeme gelmişti. OpenAI CEO’su Sam Altman geçtiğimiz gün aktif olarak kullandığı X hesabından GPT-5 odaklı yeni bir açıklama yaptı. Altman, “Planlarda değişiklik oldu.” diyerek şunları aktarmıştı: “o3 ve o4-mini’yi muhtemelen birkaç hafta içinde yayınlayacağız. Birkaç ay sonra ise GPT-5’i göndereceğiz. Bu değişikliğin bir dizi nedeni var; ancak en heyecan verici olanı, GPT-5’i başlangıçta düşündüğümüzden çok daha iyi hâle getirebilecek olmamız. Ayrıca geliştirme sürecinde her şeyi sorunsuz bir şekilde entegre etmenin düşündüğümüzden daha zor olduğunu gördük. Yeni modeller öncesinde, benzeri görülmemiş bir seviyede talep görmesini beklediğimiz özellikleri desteklemek için yeterli kapasiteye sahip olduğumuzdan emin olmak istiyoruz.” dedi. Şirket, daha önce o3’ü tek başına yayınlamak yerine, birleştirilmiş yapıda büyük bir GPT-5 modeliyle çıkış yapmayı hedeflemişti. Ancak son aşamada planlar değişti.
OpenAI CEO’su Sam Altman, geçtiğim hafta da bir uyarıda bulunmasıyla dikkat çekmişti. Kullanıcı sayısı sürekli artan OpenAI, yüksek talebe GPU yetiştiremiyor. Bu konuda yaptığı son açıklamada durumu şimdilik kontrol altına aldıklarını belirten, ancak yeni hizmetlerin ve özelliklerin gecikebileceğini ifade eden OpenAI CEO’su Sam Altman, kapasite sorunları nedeniyle bazı problemlerin ortaya çıkabileceğini ve servislerin normalden daha yavaş çalışmaya başlayabileceğini de söylüyor. “İşleri hızlandırmak için elimizden geldiğince hızlı çalışıyoruz.” diyen Altman, sunucu sistemlerinde Nvidia’dan aldığı özel GPU’ları kullanıyor. Meta, X, Microsoft, Amazon ve Google gibi teknoloji devler, de Nvidia’dan GPU aldığı için sunucu sistemlerini istediği seviyede büyütemeyen OpenAI, son dönemde sürekli olarak yoğun kullanıcı talebi karşısında “GPU’larımız eriyor/yanıyor” ifadesini kullanıyor.